Extreem heet en zware buien onderweg

Een stevig lagedrukgebied brengt voor west Europa zéér onstuimig en ronduit herfstig weer. Een waarschuwing voor de thuisblijvers in eigen land is op zijn plaats. Morgen zijn windstoten tot 100km/u namelijk mogelijk. Maar Oostenrijk heeft veel geluk want de stormdepressie trekt op een haar na langs en veroorzaakt hier juist extreme hitte. Vandaag kan het lokaal 35 graden worden, maandag wordt het in oost Oostenrijk 37 graden.

De ochtend start op de meeste plaatsen al direct zonnig. Een lokale mistbank lost snel op en gedurende de hele dag schijnt de zon flink. In de middag trekt de föhn aan waardoor het vooral aan de noordkant heet wordt. Met veel zon ligt de temperatuur vanmiddag tussen de 30 en 35 graden.

Morgen schampt een occlusiefront Oostenrijk waardoor het in het noorden en westen allemaal wat tegen kan vallen. Gelukkig heeft een groot deel van Oostenrijk nog altijd veel zon en hoge temperaturen. In Karinthië en Stiermarken wordt het 33 tot 35 graden. Maar in oa Tirol en Niederösterreich zijn onweersbuien mogelijk. De buien die ontstaan zijn voor Oostenrijkse maatstaven nog niet erg zwaar. Maar de zware buien krijgen we nog wel…

Voor zondag heeft het ZAMG een waarschuwing vanwege hitte uitstaan. Het betreft code oranje voor de zuidelijke en oostelijke deelstaten. Het ZAMG verwacht maximumtemperaturen in deze gebieden boven de 35 graden. Elders geldt code geel voor 30 tot 35 graden. De zondag zelf verloopt meest zonnig met slechts zeer lokaal een (onweers)bui. Perfect zwembadweer en alweer de 3e tropische dag in onder andere Karinthië en Niederösterreich.

Maandag maakt een koufront een abrupt einde aan de 3e hitte uitbraak van 2019. In het oosten wordt het nog een keertje extreem heet met 36 of 37 graden. Maar in Vorarlberg treed al vroeg op de dag de afkoeling met zware onweersbuien. In de middag trekken deze buien oostwaarts. Dit kunnen zeer zware onweersbuien worden met hagel en veel neerslag.

Dinsdag volgt een koele dag met veel bewolking en enkele buitjes. Geen grote hoeveelheden. Maar de temperatuur is op sommige plaatsen gehalveerd met slechts maximaal 16 tot 21 graden. In het flachland mogelijk nog een fractie milder.

Woensdag volgt een overgang naar licht wisselvallig weer. Dagelijks is er kans op een bui maar vooral de droge en soms zonnigere momenten overheersen. De middagtemperatuur ligt met 21 tot 26 graden rond/iets onder de norm voor augustus.

Jeroen Elferink

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...