Extreem hoge temperaturen voor juni

Extreem hoge temperaturen voor juni

De weerkaart op 1500 meter hoogte voor morgenmiddag laat een dieprode kleur, zoals vruchtenhagel zien boven Europa. Tropische hitte vanuit de Sahel wordt via Spanje het continent op gebonjourd. Nou zien we dergelijke weerkaarten wel 1 of 2 keer per jaar, maar dan meestal ruim een maand later. Dit soort weerkaarten zijn dus wel extreem te noemen voor de maand juni. Kortom de komende dagen verwachten we extreem hoge temperaturen voor juni in Oostenrijk.


Maar deze ochtend hebben we eerst nog te maken met een laatste restant van onstabiele lucht. Hierdoor zien we deze ochtend net iets meer wolkenvelden en uit de wolkenvelden valt verspreid ook nog een laatste lichte bui. Gedurende de dag stroomt drogere lucht vanuit Duitsland en Zwitserland en Oostenrijk binnen. Dan krijgen we de zon steeds vaker te zien en blijft het overal droog. De temperatuur stijgt daarbij vanmiddag naar waarden tussen de 26 en 28 graden. Oftewel het wordt een prima zomermiddag met aangename temperaturen.

Vanavond lossen de laatste wolkenvelden op en de nacht naar morgen verloopt helder. Maar op hoogte stroomt de tropische luchtsoort binnen. Hierdoor krijgen we te maken met een inversie. Terwijl het in de dalen nog kan afkoelen naar een graad of 10 á 11, is het enkele honderden meters de berg op minimaal een graad of 18. In gebieden met meer wind wordt het een plaknacht met een graad of 20. Zulke nachten zorgen altijd voor grote regionale verschillen. Maar in veruit de meeste windstille dalen is het koel in het dal en warm de berg op.


Morgen stroomt de hete lucht binnen, op 1500 meter ligt het kwik (kaart hierboven) tussen de 20 en 25 graden. Dat zijn extreem hoge waarden voor medio juni. Richting de dalen wordt het nog heter en op uitgebreide schaal zien we middagtemperaturen tussen de 32 en 36 graden. Maar de kans op een onweersbui is zeer gering en de zon blijft de hele dag volop schijnen. Hiermee is het een perfecte dag voor het zwembad.


Zondag bereikt de meest warme lucht Oostenrijk, de temperatuur stijgt nog een fractie verder. Regionaal is tijdens de middag 37 graden mogelijk. Het absolute hitterecord voor juni ligt op 37,7 graden in Stiermarken, dit record komt uit de belachelijk hete junimaand van 2019. Waarschijnlijk zullen we dit record niet evenaren. Vanaf maandag volgt een beetje afkoeling in de vorm van onweersbuien. Maar ook de nieuwe week begint erg warm, de hittegolf zet door!

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...