Extreem mild door föhn

Vanaf dalafdaling Itter met uitzicht op het Inntal Wörgl

WEERBERICHT: EXTREEM MILD DOOR FÖHN

De weergoden zijn de Oostenrijkse Alpen niet gunstig gezind. Eigenlijk is dat al zo vanaf medio januari. Het is veel te zacht voor de tijd van het jaar en het seizoen zou technisch gezien nog moeten doorlopen tot eind maart, of in ieder geval tot na de Pasen. Maar hier en daar gaan de eerste liften al dicht. Het ontbreekt niet aan neerslag, zoals vorig jaar, maar het ontbreekt aan kou. De neerslag die valt is veelal vloeibaar. Zodra je vlokken ziet dan zit je toch vaak wel boven de 1500 meter. Zo ook dit weekend. De details:

ZATERDAG:

het is wisselvallig met hier en daar een bui. Tegen de middag neemt de bewolking in de zuidelijke deelstaten verder toe en komt er neerslag opzetten. Sneeuw valt er rond of boven de 1500 meter. Tevens neemt de wind toe vanuit het zuiden en wordt het aan de noordkant föhnig. Daar schieten de temperaturen dan ook omhoog. Rond de 1500 meter wordt het +7°c en de vorstgrens wordt richting de 2000 meter getrokken. In de zuidelijke deelstaten (dus bezuiden de hoofdkam) ligt de temperatuur een paar graden lager.

ZONDAG:

tegen de zuidelijke Alpen wordt een flinke neerslagzone gedrukt. Daardoor neemt ten noorden van de hoofdkam de föhn toe. Er is door de Oostenrijkse weerdienst code geel afgegeven in verband met de föhn op de Alpentoppen. Windstoten van 120 KMH zullen geen uitzondering zijn.

Doordat aan de zuidkant veel neerslag valt, schieten aan de noordkant de temperaturen omhoog. De SVG in de zuidelijke deelstaten ligt wederom rond de 1500 meter. Bij het vallen van sneeuw of regen komt warmte vrij. Die warmte wordt over de hoofdkam gevoerd en droogt uit. De lucht is dalende en zo ontstaat föhn. Dalende lucht warmt van zichzelf op omdat het krimp en dan wordt de druk hoger. Daarom is het vaak aan de andere kant van de bergen veel mooier weer. En dat is zondag ook het geval. Ten zuiden van de hoofdkam valt er regen of sneeuw en ten noorden van de hoofdkam kun je je t-shirt aan en je jas uitdoen. Slecht voor de sneeuw maar fijn voor de terrasjesmensen.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Op maandag gaat de föhn ten einde en is het overal droog. Slechts hier en daar kan er nog een bui uitgeperst worden. De wind neemt af en de temperaturen liggen rond de 12°c. Op 3000 meter is het rond -6°c. Op dinsdag draait de wind via west naar het noorden en wordt er koudere lucht richting de Alpen geblazen. In de loop van de dag neemt de bewolking dan toe en gaat het vanuit het westen regenen. De SVG ligt in eerste instantie rond de 1500 meter maar daalt heel langzaam richting 800-1000 meter.  Op woensdag zou er uit het huidige oogpunt onder de 800-1000 meter wat verse sneeuw kunnen vallen. Beide grote weermodellen opteren op deze mogelijkheid en het is niet heel ver in de toekomst dus zou het betrouwbaar moeten zijn. Maar de weermodellen hebben ons deze winter wel vaker gefopt. eerst moet die warmte weg en dan kijken of het echt koud genoeg wordt. Het overgrote deel van de leden van het ensemble zeggen echter sneeuw. Verwacht niks, dan kan het alleen maar meevallen.

Fijn weekend!

Ronaldo

Wijnen Astrid & Thérèsa

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Snowworld Banner 1250 900

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×