EXTREEM: Nog niet eerder deze eeuw lag er zoveel sneeuw

Deze winter, 2017/18, gaat in grote delen van Noord-Oostenrijk nu al de boeken in als de sneeuwrijkste winter van deze eeuw. De afgelopen 48-70uur is er op de meeste plaatsen nog eens een halve tot hele meter sneeuw naar beneden gekomen en de chaos is compleet. Wegen zijn gesloten, spoorverbindingen zijn uitgevallen, skigebieden blijven soms gesloten, en we hebben lawinegevaar stufe 5 (hoogst haalbare). En ongeveer 18.000 vakantiegangers zitten verspreid over diverse skigebieden ingesneeuwd.

Maar eigenlijk is dat ook niet zo gek, want deze winter gaat vanaf 1400 meter en hoger de boeken in als sneeuwrijkste winter van de 21e eeuw. Met de sneeuwval van afgelopen nacht zijn we record houder van deze eeuw, 2008/09, net voorbij. Terugkijkend naar de afgelopen 25 jaar was alleen de winter van 1998/99 sneeuwrijker, deze winter staat bekend als de winter van de meest dodelijke lawine uit de historie van Oostenrijk. Op 23 februari 1999 werden 31 mensen in Galtur van hun leven beroofd. We hopen natuurlijk niet op een herhaling van toen. Toch bestaat er een kans dat we deze recordwinter gaan overtreffen… het is namelijk ‘nog maar’ 22 januari.

Sneeuwdek Oostenrijk vanmorgen (ZAMG)

Echter onder de 1400 meter is deze winter nog niet de sneeuwrijkste winter van deze eeuw. De afgelopen periode kwam het vaak tot warme uitbraken waardoor het in de dalen nog wel eens smolt of regende. Op dit moment ligt in het unterland ongeveer 85 a 90cm sneeuw in het dal, ongeveer gelijk aan de stand van winter 2011/12. Recordhouder van deze eeuw is de winter van 2004/05 met 125cm op 800 meter.

Komen we in de buurt van dit record?

Warmere oceaanlucht trekt de Alpen binnen, maar in de dalen bleef het nog lange tijd kouder.

‘Helaas’ nog niet. Want op dit moment komt warmere oceaanlucht de Alpen binnen, veel weerstation’s onder de 1600 meter melden momenteel al regen of ijzel(bevroren regen). De warmere luchtlaag die de Alpen nu binnen trekt was vanmiddag ook prachtig terug te zien in Westendorf. In het dal vroor het nog (met ijzel) en zijn de bomen nog wit, iets hoger op de berg zien we dat het toch echt warmer is. De bomen waren hier vanmiddag alweer groen. Nog hoger, vanaf 1700 meter, zijn de bomen nog wel. Hier blijft de lucht ook koud genoeg.

De koudere luchtlaag in de dalen breekt vanavond verder af, en maakt ook plaats voor de warmere oceaanlucht. We zullen afscheid moeten nemen van de witte bomen, want een behoorlijke bak met regenwater belandt over de poeder sneeuw. Afbraak verlies schat ik op 10 tot 20cm, in het Inntal waarschijnlijk meer waardoor het hier gewoon weer groen wordt. Boven de 1600 meter blijft het waarschijnlijk gewoon sneeuwen. Hier kan 20 tot 30cm bijvallen, en zo komen we langzaam toch dichterbij het all-time sneeuwrecord van 1998/99.

Morgen komen we volledig in de zachte lucht terecht, in de middag dooit het tot 1600 meter. Maar gelukkig komt de zon er wel steeds vaker bij. Uiteindelijk is het smiddags in Voralberg en Tirol helemaal opgeklaard en kan het kaiserwetter beginnen.

Uiteindelijk ontstaat er een tussenhoog waardoor storingen op afstand zullen blijven. Zowel woensdag als donderdag volop zonnig. Wel is het mild, met op 1500 meter temperaturen tussen de 4 en 9 graden! In de dalen ontstaat er een inversielaag waardoor het mistig en koud blijft. Klassiek unter grau oben blau weer.

Pas vanaf vrijdag neemt de kans op sneeuwval weer toe, als koude lucht vanaf de pool omgeving Oostenrijk weer weet te bereiken. Ook de week hierna lijkt het weer kouder te worden.

Nogmaals kijk goed uit de komende dagen in Oostenrijk, ga niet off-piste. Het is echt te gevaarlijk! Desondanks geniet van de zon de komende dagen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Bronnen: ZAMG, KlimaSchutzOstrch, Zukunft Skisport, GFS, ECMWF, Wetteronline)

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×