Extreem warm met recordhoge temperaturen

Extreem warm met recordhoge temperaturen

Gisteren en eergisteren verliepen al bijzonder warm voor oktober, met middagtemperaturen rond of ruim boven 25 graden. Maar vandaag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Zo worden lokaal tropische temperaturen van maar liefst 30 graden verwacht. Voor oktober is dat extreem warm en recordhoog.

Vanmorgen vroeg is nog niet veel te merken van de extreem hoge temperaturen die we vandaag krijgen. In de meeste dalen is het zelfs fris met temperaturen rond of onder 10 graden. Iets de bergen in kom je boven een inversie uit, hier is het al wel flink milder. Uiteindelijk lost de inversie snel op en bij een aantrekkende föhn wind wordt het flink warm. Vanmiddag zien we kwikstanden die uitkomen tussen 26 en 29 graden. Waarschijnlijk bereiken we zelfs recordwaardes van 30 graden in de regio Salzburg of Bregenz. Extreem warm dus, want het ouder oktoberrecord uit de jaren 50 gaat er waarschijnlijk aan vandaag. Als het warmer dan 30,1 graden wordt, is dit de warmste oktoberdag ooit in Oostenrijk.

een aantal stevige buien, soms met onweer, in de berekeningen voor vanavond

Aan het eind van de middag raakt het in Vorarlberg en Tirol snel bewolkt. Hier volgen rond etenstijd eerste stevige buien, soms met onweer. De zomerse dag in oktober wordt afgesloten met echt zomerse (onweers)buien. Tijdens de avonduren trekken de buien ook naar de andere deelstaten en de nacht verloopt op veel plaatsen enige tijd nat.

Morgen heeft Oostenrijk te maken met een scherpe tweedeling, de regen- en onweersbuien van afgelopen nacht blijven slepen over Karinthië en Stiermarken. Hier blijft de woensdag bewolkt en lange tijd druilerig. Ook is het hier koel met maximaal 17 tot 20 graden. In de overige deelstaten breekt geregeld de zon door, en zeker in Vorarlberg en Tirol eindigt de woensdag zonovergoten. Hier wordt het maximaal 19 tot 22 graden.

Vanaf donderdag kunnen we ons weer verheugen op een serie prachtige nazomerdagen, met veel zon en relatief hoge temperaturen. Nog even genieten dus, al is de kans groot dat ook de rest van oktober vrij mild en zonnig blijft verlopen.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...