Extreem warm maar ook onweersbuien


Extreem warm maar ook onweersbuien

Het is extreem warm voor medio juni, met vandaag de warmste dag van de periode. Vanaf morgen koelt het iets af met toenemende kans op onweersbuien, maar de hittegolf duurt wel voort. Zicht op een serieuze afkoeling is er vooralsnog niet

Vanmorgen schijnt de zon uitbundig, de lucht kan hoogstens een beetje troebel ogen door wat smog of Sahara stof. Voor het middaguur bereiken we op veel plaatsen al de tropische grens van 30 graden. Vanmiddag zien we uiteindelijk temperaturen die oplopen naar de 34 tot 37 graden, lokaal zou het 38 graden kunnen worden. Een evenaring van het junirecord uit 2019 wordt niet verwacht, maar desalniettemin is het extreem warm voor juni. Het blijft de hele dag droog en de zon blijft tot zonsondergang vrijwel overal ongehinderd schijnen. Slechts lokaal is een warmteonweersbui mogelijk.

Morgen bereikt onstabielere lucht Oostenrijk. Na een zonnige ochtend ontstaan in de middag stapelwolken. Hoewel het op de meeste plaatsen droog blijft neemt de kans op onweersbuien wel toe. Regionaal is noodweer mogelijk. Maar er zijn ook genoeg dalen waar de zon blijft schijnen en met middagtemperaturen tussen de 30 en 34 graden is het nog altijd erg warm, maar niet meer extreem warm. Tijdens de avond en nacht naar dinsdag zijn er meer buien verspreid over Oostenrijk mogelijk.

Dinsdag is de meest warme lucht het land uit, maar op veel plaatsen kan het nog altijd 30 graden of iets meer worden. In het flachland blijft de zon flink schijnen, terwijl in de berggebieden stapelwolken ontstaan. Enkele stapelwolken met name in Karinthië kunnen uitgroeien tot enkele forse regen- en onweersbuien. Opnieuw blijft het op de meeste plaatsen alsnog droog.

Vanaf woensdag neemt de kans op onweersbuien verder toe, het blijft erg warm voor juni. Maar extreem warm is het zeker niet meer. Met dagelijks temperaturen rond de 30 graden zet de vroege hittegolf van 2022 door.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Mesnerwirt Westendorf

Van Beeck tenten

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht