Extreem weer voorspeld: overstromingsgevaar!

Gisteren hadden we het al over de onwijs spannende weerkaarten, vandaag zijn we gelukkig alweer een stukje wijzer geworden. Het gaat komend weekend flink spoken in Oostenrijk, met sneeuwval en storm aan de Noordkant. Heviger gaat het aan de Zuidkant worden, met aanhoudende regen en daarbij overstromingsgevaar! Maar eerst kijken we nog kort naar de komende dagen.

Morgen en de komende dagen nog geen extreem weer, aan de Noordkant zien we morgen regenbuien. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 2200 meter. Aan de Zuidkant staat er juist een föhn en is het prachtig weer. Donderdag en vrijdag volgen een tweetal mooie dagen met op meer plaatsen zon en vrij milde temperaturen. Vrijdag kan het lokaal nog 19 of 20 graden worden.

Extreem weer voorspeld: grote verschillen binnen Oostenrijk!

Zaterdag zien we het weer compleet veranderen, als er vrij snel een genua-laag vormt boven Noordelijk Italië. Aan de Noordwestkant van dit systeem wordt erg koude lucht vanaf de Noordpool richting Zuid-Europa getransporteerd, terwijl aan de Zuidoostkant warme en vochtige lucht richting het Noorden wordt gestuwd. En de scheiding tussen beide luchtsoorten komt onder andere boven Oostenrijk te liggen.

En in eerste instantie is dat goed nieuws voor de Oostenrijkse Noordkant. Want naast het stormachtige weer zien we vooral zondag aanhoudende sneeuwval, bij een sneeuwgrens die tussen de 800 en 1500 meter komt te liggen. Goed nieuws voor gletsjers en hogere skigebieden. Maar de keerzijde van de medaille is weggelegd voor de Zuidkant, in het bijzonder Oost-Tirol en Karinthië. Hier verwachten we dagenlang aanhoudende regens bij een hoge sneeuwgrens!

Warme en vochtige lucht wordt precies op dit punt van de Alpen gestuwd, en de lucht wordt gedwongen ‘uit te regenen’ in de regio van Oost-Tirol en Karinthië. Doordat de weersituatie zich zo vormt dat de stuwing enkele dagen aanhoudt, lopen de hoeveelheden extreem snel op.

Hoeveelheden zullen snel oplopen naar 200 tot 350mm, hoeveelheden die we dit jaar op ons landelijk station in Nederland nog niet eens bij elkaar zagen. Grootste hoeveelheden zien we in de Westelijke Karawanken en de regio van de Nassfeld- en Plöckenpass. Het zwaarst getroffen wordt het Gailtal met hier het grootste overstromingsgevaar.

We duimen dat de weersituatie nog verbeterd maar we vrezen ook dat dit tevergeefs is. De kans op wateroverlast en overstromingen is helaas groot…

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...