Extreme hitte mist Oostenrijk op haar na

(foto: Albert Thibaudier via Infoplaza)

Extreme hitte mist Oostenrijk op haar na

Extreme hitte vanuit de Sahara rukt op richting west Europa. Daarbij worden in Frankrijk temperaturen verwacht die met gemak de 40 graden aantikken. Maar deze bel met extreme hitte mist Oostenrijk op een haar na. Toch wordt het de komende dagen voor medio juni ook erg heet in Oostenrijk. Vooral zondag loopt het kwik stevig op, 35 graden kan gehaald worden!

Vanmorgen wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, vooral in het centrale deel van Oostenrijk komen wat dikkere wolkenvelden voor. Maar deze lossen vrij rap op waarna de zon enige tijd goed zichtbaar is. Echter ontstaan er ook nieuwe stapelwolken welke vanaf de tweede middaghelft kunnen uitgroeien tot enkele plaatselijke regen- en onweersbuien. Voor het zover is loopt het kwik op naar zomerse tot tropische waarden tussen de 27 en 31 graden. Kortom het is uitgesproken heet voor medio juni!

Morgen is de lucht een stuk onstabieler, snel ontstaan stapelwolken op uitgebreide schaal ontstaan regen- en onweersbuien. Omdat de buien uit een voor Oostenrijk vreemde hoek komen (noordwest) zullen we nergens echt zwaar onweer verwachten. Deze ongebruikelijk hoek staat zelden garant voor noodweer. Maar toch kan het tot een flinke bak water of hagel komen, met soms aardig wat onweer. Voor de buien uit wordt het nog 27 tot 29 graden, regionaal is 30 mogelijk.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag blijft de buiigheid nog lang opleven. Dit ijlt nog na tot vrijdagochtend.

Vrijdagochtend starten we bewolkt met nog een laatste bui, vanuit Duitsland nadert echter drogere lucht. De middag verloopt vriendelijk met een mix van wolkenvelden en zon. Daarbij stijgt de temperatuur naar veelal 25 tot 28 graden. Daarmee is het de koelere dag van de week.


Zaterdag draait de wind naar het zuiden, een bel met extreme hitte trekt van zuid naar noord net langs Oostenrijk. Zowel op zaterdag als zondag verwachten we middagtemperaturen van 30 tot 35 graden. Mocht alles mee zitten kan het zelfs lokaal 36 graden worden in Vorarlberg of Tirol. Tijdens het hele weekend wordt ook geen onweer verwacht, de zon schijnt uitbundig. Pas vanaf zondagavond of maandag neemt de kans op een onweersbui toe. Kortom extreme hitte voor juni!

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Cityhouse Flipside Groot Banner

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...