Extreme hitte onderweg naar Oostenrijk

Extreme hitte onderweg naar Oostenrijk

Vandaag volgt de zonnigste dag van de week met vrijwel nergens stapelwolk vorming. Daarbij is het waanzinnig heet want rond het middaguur ligt de temperatuur al dicht tegen de 30 graden aan. Tijdens de namiddag stijgt de temperatuur uiteindelijk naar 31 tot lokaal 35 graden. Op 1500 meter is het een stuk aangenamer met een graad of 21 a 22. Overigens wees voorzichtig in de zon, de zonkracht bereikt deze dagen de UV 9. Daarmee kan een onbeschermde huid al binnen 10 minuten verbranden.


Morgen, vrijdag, gaan we flink zweten. De luchtvochtigheid neemt namelijk toe en ook de kans op onweersbuien. Waarschijnlijk krijgen we in de loop van de middag te maken met enkele onweersbuien in met name het westen. Lokaal kunnen dit felle buien zijn met onweer en hagel. Desondanks blijft het toch op de meeste plaatsen droog en in het midden en oosten flink zonnig. De temperatuur loopt op naar een zwoel en erg warme 31 tot 34 graden.


De climax qua hitte nadert tijdens het weekend, maar ook stijgt de kans op onweer flink. Vanuit Afrika bereikt echter zeer hete lucht het Alpenland, ondanks een toenemende kans op onweer wordt het 33 tot 37 graden. Lokaal kan het zelfs 38 graden worden. Uitzonderlijk heet, al helemaal in juni. Dergelijke hitte komt al weinig voor en anders pas vaak laat in de zomer voor. Niet half juni.

Na het weekend stijgt de kans verder op onweer verder en lijkt het ook minder heet te worden. Vooral dinsdag lijkt een actief front voor buien te zorgen, maar ook de dagen daarna blijft de kans op onweer groot bij vaak 24 tot 28 graden.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...