Extreme hitte opkomst in Oostenrijk

Zware onweersbuien gisteren in Soll

Het is momenteel warm zomerweer in Oostenrijk. Maar door het ontbreken van een krachtig hogedrukgebied is de lucht niet altijd even stabiel. Daardoor ontstaan er dagelijks enkele pittige onweersbuien. Pas na zondag raken we deze buien kwijt maar dan breekt ook periode van uitzonderlijk heet zomerweer.

Vandaag start de dag met veel wolkenvelden, vooral hoge sluierwolken. Verder zijn er ook zonnige momenten maar al snel ontstaan stapelwolken welke deels uitsmeren. Het is daarbij broeierig warm met maximaal 25 tot 30 graden. Vanmiddag ontstaan uit de stapelwolken enkele regen en onweersbuien. Daarbij is lokaal kans op hagel. Na zonsondergang storten de meeste buien in en klaart het op.

Morgen start de dag flink zonnig. De lucht is van orgine warmer waardoor het kwik razendsnel stijgt. Maar rond het middaguur ontstaan ook stapelwolken. De middag brengt een mix van zonnige momenten en stapelwolken. Het is daarbij tropisch warm met op uitgebreide schaal 30 graden of meer. In Wenen kan het zelfs 33 of 34 graden worden. Later op de middag zullen onweersbuien ontstaan in de bergen. Dit kunnen heftige buien worden met hagel en windstoten.

Zondag is een onstabielere dag met al vroeger op de dag stapelwolken en onweersbuien. Het is tevens de laatste dag met op uitgebreide schaal buien. In de ochtend ontstaat een buienlijn boven noord Tirol en het Salzburgerland. Deze buien trekken al activerend in de middag richting Karinthië en Stiermarken. Elders is genoeg ruimte voor de zon. Het wordt 28 tot 33 graden. Tijdens en na buien duidelijk koeler.

Na het weekend draait de wind naar het zuiden door de komst van hogedrukgebied boven Oost Europa. Hiermee komt een bel met extreme hitte richting Oostenrijk. Min of meer is de situatie vergelijkbaar met eind juni. Al denk ik dat we geen nieuw all-time record gaan vestigen. Maar met dagelijks veel zon en 30 tot 37 graden is het niet koud, maar kunnen we wel spreken van een extreme hitte.

Dagelijks is er ruimte voor veel zon en veel hitte. Slechts lokaal of spontaan kan er een flinke warmteonweer ontstaan. Pas vanaf vrijdag kan het eventueel koeler worden met meer buien.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht