Extreme sneeuwval, krijgen we een 2e Galtür?

Lawine Tirol

De titel zegt de jeugd niet zoveel maar ik kan me het nog als de dag van gisteren herinneren. Ook toen was ik in het Brixental en er viel een ongelofelijke hoeveelheid aan sneeuw maar elders…. Daar was het echt dramatisch. Heel veel sneeuw is er destijds gevallen in de omgeving van Galtür. Niets vermoedend liepen er mensen door de straten van Galtür en hebben daadwerkelijk lawines in de straten zien komen of erger…. Sterker nog, het natuurgeweld heeft ook enkele huizen totaal verwoest met ook vele slachtoffers. Slachtoffers die ook in de straten door een lawine zijn gegrepen meen ik me te herinneren.

Destijds had onze familie ook kennissen in Galtür (die daar met vakantie waren) en daar kregen we geen contact mee. Het nieuws van slachtoffers had ons ook bereikt en we bleven maar bellen. In de avond uitzending van Zeit im Bild, op de ORF, kwamen we erachter dat deze mensen veilig waren omdat we ze zagen instappen in een grote leger helikopter.

Op wetteronline.de kwamen we een artikel tegen van dit drama uit 1999.

In het winterseizoen 1998-1999 was de sneeuwval enorm. Van eind januari 1999 tot eind februari 1999 viel in de bekende “staulagen” binnen 30 dagen meer dan 5 meter sneeuw. Dit getal is natuurlijk ver boven het normale wat er valt. Statistisch gezien valt er 1 keer 5 meter sneeuw in 50 tot 100 jaar. Natuurlijk wel van de regio afhankelijk.

De sneeuw in combinatie met Storm en enorme temperatuur schommelingen zorgde voor talrijke lawine’s. In Zwitserland kwamen er in februari 1999 17 personen om het leven. In Oostenrijk waren er zelfs 38 doden te betreuren.

De sneeuw is in 3 periodes gevallen. Tot 25 januari 1999 hadden we een normale winter qua sneeuwval. Van 27 t/m 31 januari kwam de 1e Noordweststroming opgang. Daarbij werd er hele vochtige lucht tegen de alpen gedrukt en deze lucht werd enorm uitgeknepen als sneeuw.

De 2e Noordweststroming was van 5 t/m 12 februari en de 3e van 17 t/m 25 februari 1999. In de 3e Noordweststroming kwam het kwaad. Lawine’s in Evolene/Walls (12 doden), Valzur/Tirol (7 doden) en Galtür/Tirol (31 doden)

Lawine Stufe 5

Heel veel wegen en straten waren in deze periode gesloten. Heel logisch want de het Lawinegevaar stond op 5 en een hoger getal is er niet. Extreem gevaarlijk dus. Talrijke dorpen waren van de buitenwereld afgesloten en moesten met een helikopter bevoorraad worden of mensen moesten zelfs met een helikopter in veiligheid worden gebracht.

De beelden gingen de hele wereld over. Wij hopen ook dat de komende sneeuwperiode geen replica is van het jaar 1999. Sneeuw is leuk maar deze extremiteit liever niet.

Bron van de cijfers: Wetteronline

PS blijf ook de komende dagen op de pistes als deze al open zijn. We verwachten zeker in het weekend wel liften die dicht gaan maar weet wat je doet! Wees verstandig.

 

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht