Extreme sneeuwval: lawines en sneeuwstormen

Ingesneeuwde sneeuwkanonnen, een beeld dat we graag zien. Momenteel staan de sneeuwkanonnen er zo bij in Westendorf. Maar of we er dit weekend hier echt zo blij om moeten zijn? Ik weet het niet want vandaag en morgen komt hier een extreem dik pak sneeuw bovenop! Steeds meer bergdorpen raken ingesneeuwd en de kans op lawines neemt snel toe.

Nog altijd heeft het ZAMG een weeralarm afgekondigd voor centraal Oostenrijk. Want vooral vanmiddag intensiveert de sneeuwval nog verder. Het gaan echt blizzard condities worden met zéér slechte zichten. Ook wie in Duitsland onderweg is kan vandaag en morgen veel sneeuwellende verwachten. Mogelijk met zelfs de kans om ingesneeuwd te raken op de Duitse Autobahn. Kortom heftig.

Vandaag sneeuwt het de hele dag flink door. De sneeuwgrens stijgt van West naar Oost richting de 200 tot 700 meter. Hieronder is ook zware natte sneeuw mogelijk. Er staat veel wind en op de bergtoppen worden snelheden van 100 tot 130km/u bereikt. Hierdoor zijn veel skiliften gesloten. Ook zullen bergpassen en uiteindelijk enkele snelwegen sluiten. In totaal valt er vandaag 40 tot 80cm sneeuw. Rustiger in het uiterste Westen en Zuiden.

Morgen nog veel meer sneeuw. Na een onrustige nacht met aanhoudende sneeuwval sneeuwt het ook vandaag vrolijk verder. De kans op lawines neemt fors toe! Ga niet offpiste want dit is momenteel extreem gevaarlijk. Opnieuw valt er 30 tot 70cm bij de bestaande laag. In totaal dus 70 tot lokaal 150cm. Onder de 600 meter kan het opnieuw sneeuwregenen. Waarschijnlijk zijn morgen vele Alpendorpen ingesneeuwd en van de buitenwereld afgesloten. Opnieuw rustiger weer in Zuid en West Oostenrijk.

Maandag wordt het wat rustiger maar een einde aan de sneeuwval/sneeuwdump is nog niet inzicht. In vele skigebieden blijft het nog dagenlang onafgebroken door sneeuwen. Pas richting volgend weekend lijkt het allemaal wat rustiger te worden. Een dergelijk lange nordstau hebben we al in jaren niet meer gehad.

Jeroen Elferink

Met zoveel verse sneeuw is het in januari FANtastisch in Oostenrijk. Nog geïnteresseerd in een accommodatie? Bekijk dan eens ons aanbod dat op de accommodatiepagina staat.

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...