Extreme temperatuurverschillen binnen Oostenrijk, vrijdag sneeuwval…

Na de zeer lange hittegolf, met veel zon en hoge temperaturen, raakt sinds afgelopen weekend de zomer langzaam in een slop. Met vooral zondag talloze zware regen en onweersbuien. Echter volgde vandaag een korte weersverbetering met overal zomers weer. Maar dat was helaas ook de laatste keer voor een zéér lange tijd, want nu komt de slop er echt in. Morgen in het Westen, later deze week ook in het Oosten. En dat gaat nog even flinke temperatuursverschillen opleveren.

De boosdoener was vanmiddag al prachtige vanuit de ruimte te zien. Een lang koufront gekoppeld aan een lagedrukgebied ligt over Midwest-Europa en trok deze namiddag al Voralberg binnen. Enkele onweersbuien zijn in deze regio, maar ook Tirol, Salzburg en Karinthie, mogelijk. Op de meeste plekken komt het gelukkig niet tot zwaar weer. De komende dagen zullen we dit koufront en lagedrukgebied goed in de gaten moeten houden. Ze zullen terrein winnen, maar het gaat langzaam en juist dat gaat voor grote extremen zorgen…

Morgen starten we de dag in Voralberg, Tirol, Karinthie en Stiermarken met veel bewolking en enkele buien. Hier ligt het koufront al maar verder Oostwaarts heeft de zon nog flink wat ruimte. In de middag lost de bewolking door een aantrekkende fohn juist op in Voralberg en Tirol terwijl met de sudstau de bewolking in Karinthië juist verder toeneemt. Uiteindelijk zijn in de namiddag overal zware onweersbuien mogelijk, vooral in de meest bewolkte delen. In het uiterste Oosten houden ze het droog en warm. De temperatuur zal in de middag stijgen naar 20 of 21 graden in Bludenz tot 31 á 32 graden in Wenen.

In de avond trekt het koufront definitief de Noord Alpen binnen en hier gaat het flink doorregenen.

Donderdag extreme verschillen

Donderdagmiddag een verschil van ruim 30 graden tussen West en Oost!

Donderdag ligt het koufront dwars over Oostenrijk heen en in de Westelijke deelstaten (Voralberg, Tirol en delen van het Salzburgerland) regent het de hele dag flink door. Hier is de koude lucht goed doorgedrongen, en in de dalen is het goed kil. In de grotere en lage steden zoals Innsbruck kan het nog 12 of 13 graden worden. Maar in de meeste dalen is het ronduit karig met temperaturen onder de 10 graden! De dalen rondom het Arlgebergte zijn het koudst met 6 of 7 graden.

Op het koufront in Oberösterreich, Karinthië en Stiermarken is het nog niet afgekoeld en nog best aangenaam. Hier wordt het nog 19 tot 25 graden, maar al snel volgen er zware (onweers)buien vanuit het Westen en koelt het ook hier af.

In het Oosten, de deelstaten Niederosterreich, Wenen en Burgenland is het juist extreem heet. Mogelijk wordt het hier de warmste dag van het jaar met aan de grens van Hongarije temperaturen van 39 of 40 graden! Een verschil van ruim 30 graden met het Westen. In de late avond volgt hier ook het koufront met zeer zware onweersbuien, hagel en windstoten.

En dan is vrijdag de hitte overal verdreven. In 95% van het land wordt de 20 graden niet meer gehaald (zeer sporadisch nog aan de warme meren zoals de Worthersee en Neusiedlersee of in Wenen). In Voralberg, Tirol en het Salzburgerland regent het voor de 2e dag op rij flink door. Ondertussen wordt het hier flink nat met hoeveelheden die oplopen tot 50 of lokaal 100mm. Wateroverlast is hier niet uitgesloten. Maar vrijdag is ook de koudste dag met nog lagere temperaturen! In de Noordalpen zakt de sneeuwgrens naar 2000 tot 2200 meter, hierboven wordt het flink wit. In de bergen rondom Lech zou de sneeuwgrens het laagst zijn met mogelijk 1800 meter.

In het Zuiden van Oostenrijk vallen er buien en schijnt tussendoor de zon soms nog. Het doet herfstachtig aan met een kille Noordenwind.

Rustiger wordt het weer op Zaterdag. In heel Oostenrijk wordt het weer wat aangenamer, maar zomers is het zeker niet. De temperatuur varrieert van 17 graden in de gebieden waar het nog regent (Oosten) oplopend tot 23 of 24 graden in het warmere Zuiden. Overal zal er veel bewolking aanwezig zijn, met uitzondering voor het meest Zuidelijke deel van Oostenrijk. De hele dag zijn er buien mogelijk.

Of de zomer komende week een herstel gaat maken gaan we later deze week naar kijken. We hopen natuurlijk van wel!

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×