Fabrikant van “echte Salzburger Mozartkogel” failliet?

Mozart Kogels

Fabrikant van “echte Salzburger Mozartkogel” failliet?

We wisten even niet wat we lazen in de Tiroler Tageszeitung. Bij onze bezoeken aan Oostenrijk moeten we altijd meer of min gedwongen Salzburger Mozartkogel meenemen voor het thuisfront en nu zou dit bedrijf failliet gaan!

Oorzaken van het grote faillissement zijn volgens het bedrijf het wegvallen van een grote order in 2016 en een forse omzetdaling vanaf 2020 als gevolg van de coronacrisis. Het is onduidelijk of het bedrijf kan doorgaan.De faillissementsprocedure tegen de zoetwarenfabrikant Salzburg Schokolade, gevestigd in Grödig (Flachgau), is dinsdag geopend bij de rechtbank van Salzburg. Het gaat hier om ongeveer 140 medewerkers en 614 schuldeisers.

Voortbestaan

De prognose voor het voortbestaan ​​van de onderneming is aanvankelijk negatief. De herstructurering van de onderneming zal nog apart moeten worden onderzocht. Een dochteronderneming in Tsjechië die gespecialiseerd is in het verpakken van zoetwaren en levensmiddelen wordt niet geraakt door het faillissement.

Hoewel het bedrijf de afgelopen jaren winst heeft kunnen maken, wordt het bedrijf vanaf 2020 hard getroffen door de coronapandemie, schrijft CEO Christian Schügerl maandag in één van de e-mails aan de APA, medewerkers en zakenpartners. Door de massale afname van toeristen, evenementen en gelegenheden zoals verjaardagen en huwelijksfeesten, is de vraag naar snoep uit Salzburg Schokolade gedaald. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de verkoop. Daarnaast waren banketbakkerijen in Wenen en Salzburg soms wekenlang gesloten vanwege een gebrek aan toeristen.

De omzetdaling van het voorgaande jaar kon in het nieuwe boekjaar slechts gedeeltelijk worden opgevangen. Ondanks nieuwe klanten in de export en de staatscoronahulp zal er ook dit jaar weer een flink verlies worden geleden. “De huidige lockdown en aanzienlijke stijgingen van de kosten van grondstoffen, energie, lonen, logistieke kosten en verpakkingsmaterialen waren ook de andere redenen”, vervolgde Schügerl.

Lonen en salarissen werknemers

Lonen en salarissen van november en kerstgratificaties kunnen niet betaald worden aan de  werknemers. Het bedrijf verwees naar het insolventiefonds, dat de betalingen veiligstelde, en adviseerde werknemers contact op te nemen met de Kamer van Arbeid (AK). De Salzburgse AK-voorzitter Peter Eder (Arbeiterkammer) beloofde maandagavond steun aan de betrokken medewerkers. “We willen al het mogelijke doen zodat mensen zich geen financiële zorgen hoeven te maken, in ieder geval met Kerstmis.”

Salzburgse Schokolade staat niet alleen bekend om zoetigheden voor de eindconsument,  bijvoorbeeld de merken Bobby chocoladerepen, “Maria Theresia” -Taler en Salzburg Confisérie. Het al lang bestaande bedrijf produceert ook de “Real Salzburg Mozartkugel” van Mirabell exclusief voor het Amerikaanse bedrijf Mondelez. Ook levert het bedrijf aan grootverbruikers zoals bakkerijen en banketbakkers onder het merk “nordpol” halffabrikaten als nougat, marsepein, couvertures, wafels en glazuren.

Vanaf 1897 actief

Het bedrijf werd in 1897 in de stad Salzburg opgericht onder de naam Rajsigl-Süßwarenfabrik en verhuisde in 1956 volledig naar Grödig. Na verschillende eigendomswisselingen zijn de meerderheid van de aandelen sinds 2014 in handen van Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH, waarbij directeur Christian Schügerl een klein deel van het bedrijf in handen heeft. Terwijl de omzet in 2019 volgens de Alpine Association of Accounts Payers nog 28,7 miljoen euro bedroeg, daalde deze met zeven miljoen euro (24,4 procent) tot 21,7 miljoen euro in 2020. De boeken lieten voor 2020 een verlies zien van circa 1,2 miljoen euro.

Wat de faillissementsprocedure betekent voor de productie van de Mirabell Mozartkugeln bleef dinsdag de vraag. De vraag is of en hoe lang de Mozartkogels nog in Grödig geproduceerd kunnen worden en hoe een productiestop van de Amerikaanse zoetwarengigant kan worden opgevangen. “We gaan een uitwisseling aan met het bedrijf Salzburg Schokolade en zullen de volgende stappen evalueren”, zei een woordvoerster van Mondelez. De woordvoerder vroeg tegelijkertijd om begrip dat er op dit moment niets meer te zeggen is over de situatie.

Het is voor de medewerkers afwachten hoe dit gaat aflopen. Wij kunnen niet indenken dat er straks helemaal geen Salzburger Mozartkogel meer te verkrijgen zijn en dan hebben we het wel over de echte! Overigens zijn de Salzburger Mozartkogel gewoon bij de Oostenrijkwinkel.nl te bestellen.

Foto's vanuit FO Salzburg Joyce van der Doelen

Foto’s vanuit FO Salzburg @Joyce van der Doelen

Bron: Tiroler Tageszeitung

Oostenrijkse Winkel grote banner

Superskicard

© superskicard.com

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...