Fahrerflucht, je riskeert gevangenisstraf

Scheffau ribbelpiste

Fahrerflucht, je riskeert gevangenisstraf

“Fahrerflucht” dit betekent in Oostenrijk als je betrokken bent bij een ongeval en je gaat er als een haas vandoor. Dan kun je echt in de problemen komen. Het kan zelfs uitmonden in een gevangenisstraf.

Ook dit jaar nemen het aantal ongelukken op de piste weer toe, waarbij skiërs op de vlucht slaan en simpelweg wegskiën bij botsingen met anderen, zonder hulp te bieden of persoonlijke gegevens achter te laten. “Hit-and-run” op de piste is een strafbaar feit, dat ook kan resulteren in een gevangenisstraf.

Sinds begin november zijn er door de politie in Tirol ongeveer 230 piste-ongevallen geregistreerd, waarvan 40 met een hit-and-run. “Je spreekt van het in de steek laten van een gewonde of het niet verlenen van hulp. Dit wordt op de skipistes op precies dezelfde manier bestraft als in het wegverkeer”, legt het hoofd van de Alpenpolitie in het district Kufstein, Christoph Silberberger, uit.

Ben je getuige en help je niet, dan is er sprake van verzuim. Als je zelf het ongeval hebt veroorzaakt en er vandoor gaat, is er juridisch gezien sprake van het achterlaten van een gewonde. Beiden kunnen volgens de Alpenpolitie ook worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal één jaar. Als het ongeval dodelijke gevolgen heeft, bedraagt ​​de straf maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Bij één op de vijf ongevallen gaat het om een ​​hit-and-run (Fahrerflucht)

Rond Kerstmis en de Jaarwisseling komen ongelukken op de skipistes regelmatig vaker voor, ook omdat het vakantie is, maar vergeleken met voorgaande jaren zijn de aantallen gemiddeld. In 20 procent van de ongevallen gaat het om personen die er vandoor gaan.

Gedragsregels bij een ski-ongeluk

Elk ongeval is er één te veel en vooral kinderen kunnen ernstig gewond raken door de kracht van een botsing. Deskundigen roepen dan ook herhaaldelijk op om op de skipiste attent te zijn en de FIS-regels in acht te nemen.

Als je bij een ongeval betrokken raakt, moet in de eerste plaats de plek waar het ongeval plaats vond, worden beveiligd om latere ongevallen te voorkomen. Er moet dan eerste hulp worden verleend en er moet een noodoproep worden gedaan. Ook de uitwisseling van persoonsgegevens is belangrijk. “je mag niet zomaar weg skiën  zonder naam, adres en telefoonnummer achter te laten”, benadrukt het hoofd van de Alpenpolitie in het district Kufstein. Dit is belangrijk, zodat alle betrokkenen hun schadevergoeding of hun verschuldigde claims kunnen krijgen.

Plaats geen ongevalsfoto’s op internet

Ook als iemand foto en of video opnamen maakt van een ongeval en de betrokkenen personen bij het ongeval op internet plaatst, kan dit juridische gevolgen hebben. Dit is niet bedoeld om te worden gepubliceerd en kan ook leiden tot schadeclaims”, legt Silberberger uit. “Als je een foto maakt, moet je deze uit veiligheidsoverwegingen en ook als bewijsmateriaal beschikbaar stellen aan de politie, maar zet deze niet zelf op Facebook of andere sociale media.

Stubaier Gletsjer ribbelpiste

Werken in Oostenrijk Logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×