Flink stijgende sneeuwvalgrens


Flink stijgende sneeuwvalgrens

Koning winter is al aardig actief voor medio november. Al geruimere tijd is het relatief koud en sneeuwrijk vanaf ongeveer ~ 1500 meter. Zo stonden afgelopen zaterdag zelfs de sneeuwkanonnen in de lagere skigebieden al aan. Maar helaas gaat koning winter met een kort verlof, zachte en vochtige lucht uit het westen bereikt Oostenrijk. De sneeuwvalgrens gaat behoorlijk in de lift de komende 24-36 uur.

Vanmorgen is het nog relatief koud, de zondag start met vorst en vriendelijke condities. Zo schijnt geregeld de zon en ligt het kwik op alle hoogtes rond of ruim onder het vriespunt. Later vandaag raakt het bewolkt vanuit het westen in Vorarlberg en begint het te sneeuwen. Deze sneeuwval breidt tijdens de namiddag en avond ook uit over Tirol en het Salzburgerland. Eerst valt de sneeuw nog tot in de dalen, maar vanavond stijgt de sneeuwvalgrens naar 800 en later 1500 meter.


In de nacht naar maandag breidt de zachtere luchtsoort uit over Oostenrijk. Overal valt sneeuw en regen, waarbij de sneeuwvalgrens verder stijgt. Aan het eind van de nacht valt in Vorarlberg de sneeuw pas vanaf 2200 meter, terwijl in Karinthië (waar het wel droger blijft) de sneeuw nog tot onder de 1000 meter valt.

Maandag overdag trekt het front weg naar Tsjechië en wordt het gelukkig overal droger. Zeer zachte lucht smeert uit over het land en op 1500 meter stijgt het kwik naar 8 tot 10 graden boven nul. In de dalen kan het 10 tot 15 graden worden. De vorstgrens ligt op een vrij hoge 2800 meter, hieronder dooit het dus. Tegen de avond volgt opnieuw regen, enkel op de hoogste toppen valt dan sneeuw.

Dinsdag gaan de scherpste kantjes van de zachte lucht er gelukkig voor de skigebieden af. Het is wel bewolkt en regenachtig, sneeuw valt vanaf 1800-2200 meter. In Karinthië en Oost-Tirol blijft het droog en breekt geregeld de zon door. Woensdag zakt de sneeuwvalgrens geleidelijk weer iets, wolkenvelden wisselen met zon en buien elkaar af. Tijdens buien vallen de sneeuwvlokken weer tot 1500 meter.

Donderdag is in detail nog onzeker, opnieuw trekt een bel met mildere lucht over Oostenrijk. Bij deze bel hoort een actieve neerslagzone, welke nu in de berekeningen net ten noorden van Oostenrijk voorbij trekt. Echter een kleine wijzingen, en er valt de hele dag regen of sneeuw vanaf 2000 meter.


Vanaf vrijdag keert de winterkou weer terug, waarschijnlijk volgt aan de noordkant een sneeuwdump (of dumpje) met sneeuwval tot onder de 1000 meter. Ook het weekend verloopt bitterkoud, op de gletsjers vriest het overdag 10 tot 15 graden.

Jeroen Elferink

Ripstar banner 1200 800 Snow en Family

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×