Flink zachter en af en toe zon

Oktober eindigt dit jaar nazomers warm met veel zon en hoge temperaturen

Flink zachter en af en toe zon

De stroming draait weer naar het zuiden, waardoor het meteen flink zachter wordt in Oostenrijk. Bovendien trekt in de komende dagen een sterke föhn op. Af en toe schijnt de zon, maar het aandeel bewolking zal de komende dagen wel toenemen.

Vandaag belooft een aangename dag te worden. Na een koude ochtend met regionale mist, zal de temperatuur stijgen naar 13 tot 17 graden. Maar tijdens de ochtend verschijnt met name vanuit Vorarlberg tot Karinthië meer bewolking. Gedurende de dag zal deze bewolking zich noordoostwaarts verplaatsen. Gelukkig blijft het overal droog.

Morgen zal de föhn aantrekken, wat zorgt voor een verdere temperatuurstijging. In de westelijke deelstaten kunnen de temperaturen oplopen tot maximaal 18 tot 21 graden. Echter, er zullen veel velden met hoge bewolking aanwezig zijn. Bovendien is er meer bewolking te vinden zijn in Oost-Tirol en Karinthië, waar het ook koeler blijft. Tijdens de middag is de bewolking daar dik genoeg om wat regen te veroorzaken.


Vrijdag zal het rondom de hoofdkam, in Oost-Tirol en Karinthië bewolkt en regenachtig zijn. Net over de grens in Italië wordt zelfs flink wat regen verwacht, waarbij 100 tot 200 millimeter neerslag kan vallen. Gelukkig zullen dergelijke hoeveelheden niet in Oostenrijk voorkomen. Maar naar het noorden van de hoofdkam wordt het snel droger, aan de grens met Duitsland blijft het droog. Hier zal de zon regelmatig doorbreken en een krachtige föhnwind waaien. De temperatuur varieert van slechts 14 graden in gebieden met regen tot 22 graden in gebieden met een lokale föhnstorm. Als je de bergen in gaat, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, want er kunnen windstoten van 80 tot 100 km/u op de bergtoppen voorkomen.

Zaterdag neemt de föhn af en zullen wolken en zonnige perioden elkaar afwisselen. Vanuit de dikkere wolkenvelden zal er verspreid over Oostenrijk wat regen of een bui vallen. De temperatuur stijgt naar 14 tot 17 graden in het grootste deel van Oostenrijk, terwijl in het uiterste oosten het nog 20 graden kan worden.

Wat betreft zondag en de daaropvolgende dagen, het blijft relatief wisselvallig en zacht. We zien momenteel geen teken in de kaarten van een kou-uitbraak met sneeuw of een periode met stabiel en warm nazomerweer. Kortom we moeten nog even geduld hebben.

Jeroen Elferink

Bergtraum Westendorf logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×