Na een flinke afkoeling volgt volgende week een hittegolf

 

Na een flinke afkoeling volgt volgende week een hittegolf

Vandaag maar ook de komende dagen koelt het flink af in Oostenrijk. De zomer is even ver te zoeken, maar we hebben goed nieuws ! Een hittegolf is onderweg…

Naamloos

Op dit moment ligt er een groot lagedrukgebied boven Centraal-Europa. Het koufront op dit systeem heeft vandaag al voor ruim 30mm regenwater gezorgd in Nederland, en trekt nu langzaam richting Oostenrijk.  Achter het koufront draait de wind naar het Noorden en koelt het flink af.

prec_17071221_17071200 (1)

Vanavond bereikt het koufront Oostenrijk en daarbij gaat het flink regenen van Voralberg tot Niederosterreich, de Zuidelijke deelstaten houden het droger. Op 1500 meter zakt de temperatuur van 16 naar 8 graden en de sneeuwgrens komt rond de 2600 meter te liggen. Op de gletsjers gaat het vanavond dus sneeuwen !

tcdc_17071318_17071200

Morgenochtend is het bewolkt en in het Westen valt er nog een laatste bui. Door de komst van wat stabielere lucht breekt in de middag vrijwel overal de zon goed door. Het is aangenaam maar niet hoogzomer want de temperaturen blijven namelijk aan de lage kant voor juli. In de middag wordt het 17 tot 23 graden, mogelijk enkel aan de zuidgrens met Slovenie oplopend tot over de 25 graden.

hgt0_17071512_17071200

Vrijdag en zaterdag bereiken we het dieptepunt van de afkoeling. De luchtdruk is lager en de buiigheid leeft weer op en de temperaturen zakken nog verder naar beneden. Zaterdag is het het frist met op veel plaatsen temperaturen onder de 20 graden. In de ochtend regent het her en der flink door en de sneeuwgrens weet in Oberösterreich en het Salzburgerland tijdelijk te zakken naar 2000 tot 1800 meter. De bergtoppen kunnen hier dus wit zijn zaterdagochtend !

Omslag, de zomer keert terug !

Naamloos2

Maar aankomend weekend zien we ook het e.e.a. veranderen op de luchtdrukkaarten. Een flinke uitloper van een hogedrukgebied op de oceaan (azorenhoog) zorgt voor een significante weersverbetering. In de loop van zaterdag wordt de lucht al stabieler en droger en zondag breekt de zon weer breed door. De temperatuur loopt op van 24 graden in het oosten tot 27 of 28 graden in het Westen.

Naamloos3

tmax_17071918_17071200

De volledige nieuwe week verloopt warm tot heet, met redelijk stabiele omstandigheden. De middagtemperatuur komt van maandag tot zeker donderdag of vrijdag uit tussen de 28 en 34 graden. Dat wordt dus genieten geblazen in het zwembad of een prachtig bergmeer. Wel is er dagelijks in de namiddag en avond kans op een korte/lokale warmte onweersbui. Op uitgebreidere schaal kan in de avonden van dinsdag en vrijdag onweer voorkomen. Maar overdag is en blijft het gewoon prachtig zomerweer. Waarschijnlijk bereiken we volgende week donderdag het hittegolf stadium. Dat betekend dat dit de 3e hittegolf van 2017 wordt !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Chaletplus

 

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht