Flinke sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk

Een sneeuwdump is onderweg naar Oostenrijk, en regionaal zijn eind deze week dit soort beelden goed denkbaar!

Flinke sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk
Deze week gaat in het teken staan van een flinke sneeuwdump. Dan doelen we niet op het beetje sneeuw wat later vanmiddag en komende avond gaat vallen. Nee de sneeuwdump die min of meer vanaf woensdagavond start en in de loop van komende zaterdag eindigt. Daarbij gaat er een flink pak vallen voor de gehele noordkant van Vorarlberg tot Niederosterreich. Vooral boven de 1000 meter en in het Salzburgerland zijn dergelijke plaatjes zoals hierboven uit januari 2019 weer goed denkbaar!

Vanmorgen is van de aankomende sneeuwdump nog niet veel merkbaar. Het is zonnig en de dag start in veel dalen weer met matige tot strenge vorst. Lange tijd blijft het zonnig, maar in de loop van de middag raakt het vanuit Duitsland bewolkt. Halverwege de middag begint het dan te sneeuwen in de noordelijke deelstaten. Deze sneeuwval breidt zich tijdens de avond uit over het hele land. Bij aanvang van de neerslag ligt de sneeuwgrens eerst nog rond de 600 meter, maar deze grens zakt al snel tot in alle dalen. Gemiddeld valt er 5 tot 10 centimeter bij, in het Salzburgerland is regionaal meer mogelijk. Tijdens de nacht kan nog een sneeuwbui vallen bij een zwakke nordstau, maar op de meeste plaatsen wordt het alweer droog.

Morgen volgt een grotendeels vriendelijke dag, vooral in Tirol en Karinthie schijnt lange tijd de zon flink. Maar in vanaf de Tauern tot in het Wienerwald zijn ook enkele sneeuwbuien of buitjes mogelijk. Het is aan de frisse kant met temperaturen boven de 1000 meter overal onder nul.

Langdurige sneeuwval van woensdagmiddag tot zaterdagochtend

In de loop van woensdag wakkert de nordstau opnieuw aan. Het is het startschot van de flinke sneeuwdump die Oostenrijk gaat aandoen. Het raakt overal bewolkt en in de loop van de dag begint het langs de gehele noordkant stevig te sneeuwen. Deze sneeuwval houdt de hele donderdag aan. Vooral op de bekende nordstauplekken kan er zo maar eens een flink vallen. Zo valt er donderdag in 24 uur tijd veelal 20 tot 40 centimeter.

Ook vrijdag volgt in de nordstau flinke sneeuwval. Maar de bovenlucht wordt iets milder en de langdurige neerslag krijgt een warmtefront karakter. Tijdens de ochtend sneeuwt het flink tot 500 meter. Mar gedurende de dag kan de sneeuwgrens in Vorarlberg naar 1100 meter stijgen, in Tirol naar 900 meter, en elders 700 meter. Door neerslagafkoeling en isothermische opbouw zijn regionaal nog veel lagere sneeuwgrenzen ook mogelijk. Door de komst van warme lucht kan dit de klapper worden, in 24 uur tijd 30 tot 50 centimeter. Of het ook echt tot deze hoeveelheden komt is nog even afwachten.

Sneeuwval tot en met het weekend

In de loop van zaterdag wordt het droger en breekt de zon weer door. We zijn dan een flinke sneeuwdump verder, waarbij er in de bergen zeker ~70 tot 140 centimeter sneeuw bij is gevallen. In de dalen is het veelal een fractie minder, of op de vrijdag ook wat regen.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...