Geregeld flinke sneeuwval en storm

Storm en Sneeuwval, eindelijk zijn we van het warme weer verlost en is de winter, tenminste vanaf een metertje of 1200, teruggekeerd in Oostenrijk.  Gisteren trok een koufront met sneeuwval over Oostenrijk waardoor het tot in sommige dalen weer wit werd. Helaas zijn de lagere delen nog niet voorzien van een mooie verse laag.  Wordt het ook hier nog een witte kerst?

Vandaag gaat dat in ieder geval niet gebeuren. Het is tijdelijk rustig in de atmosfeer. Een zwak tussenhoog brengt lange droge perioden. Toch blijft de bewolking vandaag domineren waaruit soms wat regen of sneeuw valt. De meeste neerslag valt in Oost-Tirol en Karinthië. Daarbij pendelt de sneeuwgrens tussen de 1000 en 1400 meter. De laagste sneeuwgrens in het westen.  Verder staat er weinig wind, behalve op de hogere bergtoppen. Hier kan nog een vrij krachtige wind uit noordwestelijke richting staan.

In de loop van de nacht gaat de rust eruit. De aangevoerde lucht wordt kouder en vanuit de Benelux volgt een volgende storing. Hierdoor ontstaat een noordweststau waarin het vanaf komende nacht tot dinsdagnacht af en toe flink gaat sneeuwen.

Hierboven is te zien hoe komende nacht vanuit Duitsland sneeuwbuien Oostenrijk binnentrekken. Daarbij zakt de sneeuwgrens van gemiddeld 1200 naar 800 meter. Her en der komt de sneeuwgrens lager te liggen.  In de bergen staat ook nog eens veel wind, kracht 7 of 8. Kortom een ontstuimig dagje met pittige sneeuwbuien maar ook veel wind. Onder de 800 meter zal het voornamelijk natte sneeuw of graupel zijn. In totaal kan er vanaf 1000 meter 15 tot 30 centimeter sneeuw bijvallen.

Pas in de nacht naar dinsdag wordt het tijdelijk droger met een enkele opklaring. In de bergen blijft de stormachtige wind doorstaan.

Onstuimiger wordt de dinsdag als de straalstroom precies over Oostenrijk ligt. Mogelijk dat op de hogere bergen even stormkracht 9 komt te staan. Hierdoor zullen enkele skiliften of grote delen van skigebieden gesloten blijven.  Maar niet alleen de wind is een belangrijk thema op de dinsdag. Ook de sneeuwgrens.

Want vanuit het noordwesten nadert ons een nieuw lagedrukgebied met neerslag. Echter liggen we dinsdag in een warmtefrontsector (gebied tussen de blauwe en rode lijn). Hierdoor stijgt dinsdag overdag de sneeuwgrens van 800 naar 1400 meter.  Nog eens de uitleg lezen over hoe fronten werken? Lees hier het stuk van de fronten terug.

Mogelijk dat de sneeuwgrens zich zelfs in Vorarlberg wat verder terugtrekt. Overigens is hierboven prachtig de warmtesector te zien. Ober- en Nieder-Österreich profiteren van hun oostelijke ligging. Hier zal de lucht tot 1000 meter koud genoeg blijven.  Gemiddeld valt hierboven 5 tot 10 centimeter sneeuw bij. Kerstavond volgt gelukkig het koufront en dan zakt de sneeuwgrens weer naar 1100 tot 900 meter. Helaas ontbreekt het aan serieuze neerslaghoeveelheden. Enkele centimeters zullen bij deze veel zijn.

De kerstdagen zullen waarschijnlijk droog of droger verlopen. Onder de 1000 meter zal de kerst waarschijnlijk groen verlopen. Wel neemt de onzekerheid, betreft weer en temperatuur vanaf kerst snel toe. Dit ondanks dat deze termijn al best om de hoek ligt.

Temperatuurpluim voor 1500 meter, prikpunt Brixen im Thale

Eigenlijk heb ik nog nooit een dergelijke onzekerheid in de temperatuur op korte termijn gezien. Belangrijk punt vanaf waar de onzekerheid toeneemt zijn overduidelijk de kerstdagen. Op 1500 meter kan het letterlijk vriezen of dooien. Hierboven is die onzekerheid prachtig weergegeven. In theorie kan het rond de jaarwisseling of +10 zijn of -15. Uitspraken doen over wat het wordt is nog te gevaarlijk.

 

De onzekerheid hebben we vooral te danken aan een actieve stormdepressie  welke 2e kerstdag nog bij Engeland ligt. In 24 uur tijd klapt deze stormdepressie tegen de Alpen. Maar het systeem is zo smal, de vraag is letterlijk waar precies? Hierna volgt een luchtdrukblokkade. Een kleine verschuiving hiervan heeft dus grote gevolgen voor de verdere temperatuurverwachting.

We gaan het volgen!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht