Flitsbezoek van de winter

Koning winter zorgt vanavond voor een flitsbezoek; de sneeuwgrens daalt weer…

Flitsbezoek van de winter
Gisteren leek het al wel begin mei in Oostenrijk. Met veel zon steeg gistermiddag de temperatuur naar 20 graden of nog wat hoger. Maar de lente duurde maar 1 dag en de winter brengt vanavond en morgen weer een flitsbezoek aan Oostenrijk.

Vanmorgen is het vrijwel overal bewolkt, enkel in het zuiden en uiterste westen weet de zon nog door te breken. Daarbij trekken een aantal (pittige) buien van west naar oost over Oostenrijk. Tijdens buien is er kans op windstoten en ook een klap onweer. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1500 meter. Vanmiddag breekt af en toe de zon door maar ontstaan er ook weer nieuwe buien. Ook nu weer is er kans op een klap onweer maar ook wat korrelhagel. Tegelijkertijd stroomt koelere lucht binnen en tijdens buien weet de sneeuwgrens al naar 1300 of 1200 meter te zakken.

Vooral hogerop valt nog genoeg sneeuw de komende 2 dagen

Vanavond volgen meer geclusterde buien vanuit Duitsland en zakt de sneeuwgrens verder. Het kan ook weer wit worden tot in de meeste dalen. Uiteindelijk ontstaat er een zwakke nordstau waarbij de sneeuwbuien vooral focussen op de noordkant. Dan begint het alweer droger te worden in bijvoorbeeld Karinthië.

Morgen is het winters in Oostenrijk. Aan de noordkant blijven een aantal sneeuwbuien vallen bij een sneeuwgrens die tot in de dalen ligt. Maar aan de zuidkant is het juist droog en breekt soms de zon door. Op 1500 meter ligt het kwik rond de -6 graden.


Donderdag is het alweer gedaan met het flitsbezoek van de winter. De stroming draait van noordwest naar zuidwest en mildere lucht wordt aangevoerd. Zo stijgt de temperatuur op 1500 meter van -6 naar +4 in 12 uur tijd. Ook de dagen daarna is het vrij zacht maar wel mooi kaiserwetter. In de dalen voelt het opnieuw lenteachtig aan, terwijl het op de pistes genieten is van zon en goede pistes in de ochtend. Pas zondag volgt een eventuele weersverslechtering.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...