De föhn blijft nog even in Oostenrijk

Föhn, het is de komende tijd perfect herfstweer in Oostenrijk, met geregeld ruimte voor de zon en aangename temperaturen. Richting het weekend lijkt het zelfs aan de noordkant warmer te worden.

Momenteel ligt een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden. De komende dagen trekt dit systeem richting Frankrijk, uiteindelijk trekt dit systeem na het weekend richting Zuid-Frankrijk en de Middellandse. Hierdoor trekt de föhn nog harder aan (animatie hierboven) waardoor er meer latente warmte vrij komt boven Oostenrijk.

Vandaag is het overal in Oostenrijk kaiserwetter. Alleen in de lagere dalen en het oostelijke Flachland kan een dik pakket nevel of mist liggen. Deze zal maar moeizaam oplossen. Langzaam komen we ook in het typische ‘unten grau oben blau’ seizoen, want de zon verliest steeds meer aan kracht. In de bergen en meeste dalen schijnt de zon vandaag wel ongehinderd en wordt het aangenaam warm. Met 20 graden in het Inntal is het perfect nazomeren.


Morgen wordt de aangevoerde lucht vochtiger, tenminste het brongebied is vochtiger. Door de zuidwestelijke stroming ontstaat er aan de Italiaanse kant een südstau. Dit is de tegenhanger van de voor Oostenrijk zo belangrijke nordstau in de winter. Het blijft door de aanhoudende föhn aangenaam warm en vriendelijk, maar op hoogte trekken wel wolkenvelden over. Het is dus niet meer zulk fraai nazomerweer. Vooral tijdens de middag zullen er ook talloze lenticularris wolken ontstaan boven Tirol en het Salzburgerland. Gelukkig blijft het overal wel droog en met opnieuw 19 of 20 graden in de dalen is het perfect doe-weer.

Zaterdag zien we min of meer een herhaling van de vrijdag. Alleen de südstau veroorzaakt nu ook aan de Italiaanse kant neerslag, en deze neerslag kan ook Oost-Tirol en delen van Karinthië aandoen. Elders weinig verandering.


Zondag komt een storing vanuit het westen wel heel dichtbij. Gelukkig verpieterd deze naarmate deze dichterbij Oostenrijk komt, maar het is in het westen wel bewolkt. Het Oosten daarentegen heeft betere papieren. De zon is hier weer wat vaker zichtbaar en de lucht is nog wat warmer geworden. In het Flachland kan de temperatuur klimmen naar 23 of 24 graden! Vorarlberg maakt juist kans op een beetje regen en hier blijft de temperatuur met 15 graden iets achter.

Na het weekend trekt het lagedrukgebied waar we het eerder al over hadden de Middellandse zee op. Tot gisteren leek de koers oostelijker van het systeem. Maar momenteel ligt de storing volgens de systemen een stuk westelijker. Hierdoor blijft de weg in Oostenrijk open voor aanhoudende föhn condities. Het wordt zelfs nog even wat warmer en de 25 graden komt ook weer inzicht.

Pas volgende week donderdag/vrijdag lijkt een omslagpunt te komen met koudere opties. Ook lijkt het een behoorlijk stuk natter te worden. Tot die tijd aanhoudende föhn, met na het weekend hogere temperaturen.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Grote Banner Chalet Bramberg

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht