Door föhn wordt het een heet weekend

Prachtige opklaringen gisteren in Westendorf (foto: Jordi Bloem)

De komende dagen heeft Oostenrijk geluk. Door de komst van een actieve depressie boven West Europa draait de stroming komend weekend draait de wind tijdelijk naar het zuiden. De afgelopen dagen leek deze depressie sneller op Oostenrijk af te koersen. Maar gelukkig komt het systeem wat langzamer op Oostenrijk af. Hierdoor is dus ruimte ontstaan voor een tweetal top dagen.

Na een koude nacht volgt een zonnige ochtend. Wel trekken er later deze ochtend enkele wolkenvelden over. Het is aangenaam met een temperatuur die voor het middaguur al boven de 20 graden ligt. Maar in de middag ontstaan er ook een paar (pittige) buien. Lokaal met onweer of hagel. Maar tussen de buien zijn er ook brede opklaringen. Het is met maar weinig wind in de dalen broeierig.

Vanavond volgt vanuit Duitsland een buiengebied met wat actieveren buien. Vooral in Tirol en het Salzburgerland kan het dan langere tijd doorregenen. Komende nacht volgen er opklaringen. Gelukkig koelt het niet zo hard af als afgelopen nacht.

Morgen wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. Richting het westen en zuiden heeft de zon de meeste ruimte. In de noordoostelijke Alpen en het Flachland zijn nog enkele regenbuitjes mogelijk. Veel stelt het allemaal niet voor. Het wordt aangenaam met 21 tot 25 graden.

Zaterdag zien we de eerder genoemde depressie op de oceaan dichterbij kruipen. Maar hij blijft nog op gepaste afstand waardoor het prachtig weer wordt. Met slechts hoge en dunne sluierwolken (door een voorbijtrekkend warmtefront) en veel zon wordt het 25 tot 30 graden.

Zondag steekt dan een aardig föhn windje op. Het front schuurt langs de westalpen en met een stroming volledig uit het zuiden en de föhn werking van de bergen wordt het 29 tot 34 graden. De hoogste temperaturen zien we door de föhn aan de noordkant. In de namiddag en avond volgen vanuit het westen op het koufront enkele buien met onweer. Het is nog even afwachten of deze buien heftig kunnen worden.

Maandag is het dan weer in een groot deel van Oostenrijk nat en koel. Ook dinsdag waarschijnlijk aanhoudende regen met een sneeuwgrens die kan gaan zakken naar 2500 meter. Het hooggebergte gaat weer wit worden.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Banner Chalethuren Oostenrijk

Golfclub Kitzbüheleralpen Westendorf

Mesnerwirt Westendorf Zomer

Mesnerwirt Westendorf Winter

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht