Föhn met hoge temperaturen onderweg

Archieffoto uit 2014, tijdens een föhn in november was vanaf de Kitzsteinhorn een prachtige föhnmuur zichtbaar

Föhn met hoge temperaturen onderweg
Het is de laatste dagen een heel stuk kouder geworden in Oostenrijk. Zo hebben we op ons weerstation in Brixen im Thale de eerste officiële nachtvorst gehad, en gisterochtend waren sommige bergen wit tot 1000 meter. Ook deze ochtend is het fris herfstweer, maar de komende dagen wordt het een stuk zachter. De föhn trekt geleidelijk aan en brengt nogmaals hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vandaag is van de aankomende föhn nog weinig te merken, wolkenvelden en zon wisselen elkaar af. Vooral in het westen en zuiden is de bewolking soms wat dikker en schaduw gevend. Het blijft droog en over het algemeen vrij vriendelijk. De temperatuur stijgt na een frisse ochtend geleidelijk naar 12 tot 15 graden. Dit zijn vrij normale waarden voor midden oktober.

Ook morgen blijven wolkenvelden en zon elkaar afwisselen. Wel voert de zuidoostenwind warmere lucht mee. Het wordt maximaal 13 tot 15 graden in het oosten, tot regionaal 17 graden in het westen.

Donderdag komen lagedrukgebieden via Frankrijk dichterbij, maar blijven op voldoende afstand. In de Italiaanse Alpen gaat het flink regenen, maar in Oostenrijk ontstaat juist een föhn. Vooral vanaf Vorarlberg tot het Salzburgerland is het vriendelijk en warm weer. De temperatuur stijgt naar 18 tot 22 graden. Aan de zuidkant is het met 16 tot 18 graden minder warm, hier kan eventueel een drupje vallen.

Vrijdag houdt de föhn aan, aan de noordkant wordt het 19 tot 23 graden met soms zon. In Oost-Tirol en Karinthië gaat het juist flink regenen. De prognose na vrijdag wordt een stuk onzekerder met waarschijnlijk wisselvalliger weer.

Jeroen Elferink

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...