Föhn jaagt temperatuur dit weekend opnieuw op

Dit weekend openen enkele (gletsjer)skigebieden hun deuren, maar van winterweer is absoluut geen sprake. Sterker nog, de komende dagen doen de temperaturen zomers aan, want er komt een föhn te staan.

Terwijl actieve depressie’s rakelings langs Europa scheren met veel stormgeweld in Engeland, geniet Oostenrijk nog altijd van een groot en stabiel hogedrukgebied dat boven Oostelijk Europa ligt. Hierdoor is de hoofdstroming Zuidelijk en wordt er al warmere lucht aangevoerd. Deze zorgt tezamen met stuwing van vochtige lucht in Italië voor een föhn.

Morgen starten we de dag al flink zonnig, alleen in de lagere dalen kan mist voorkomen. Maar deze lost al snel op, en de föhn zorgt ervoor dat eventuele inversie’s worden doorbroken. Hierdoor stijgt het kwik in de middag razendsnel, overal tussen de 20 en 24 graden met in de typische dalen uitschieters richting de 26 graden. Op 1500 meter hoogte is het een graad of 15 in de schaduw, dus zeker niet koud.

De avond en nacht verloopt helder. De dalen waar het windstil is koelt het hard af, tot enkele graden boven nul. In de typische föhn dalen is het echter anders, hier zien we minimum waarden tussen de 10 en 15 graden.

Zondag verloopt niet heel anders. Waarschijnlijk is er deze ochtend vrijwel nergens mist of nevel te bekennen en neemt de aanwakkerende föhn het alweer snel over. Met veel zon wordt het nog net een tikkeltje warmer, op veel plaatsen 23 of 24 graden. In oa het Inntal en Salzburg kan het kwik harder stijgen, hier is opnieuw 26 graden mogelijk.

Na het weekend komen storingen dichterbij en zullen we vaker met enkele wolkenvelden te maken krijgen. Echter in het algemeen genomen verandert er nog weinig voor Oostenrijk, het blijft in grove lijnen warm en zonnig herfstweer. Maar wel zullen er dus een paar klein smetjes op het prachtige nazomerweer komen. Pas later in de week kan het weer drastisch veranderen, maar dit is nog onzeker.

Geniet van de extreme oktober warmte en zon!
Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...