Föhn zorgt voor warm weekend, daarna sneeuwstorm


Na een nacht met enkele regen- en sneeuwbuien die lokaal voor ijzel zorgde is het vandaag weer mooier weer. Het prachtige kaiserwetter keert deze middag weer terug.

Deze ochtend zijn er op uitgebreide schaal nog mistbanken, nevel en bewolking aanwezig. Vanaf Salzburg oostwaarts kunnen er in de ochtend nog enkele regen- en sneeuwbuien vallen. De sneeuwgrens ligt deze ochtend rond de 700 meter. Her en der is nog ijzel mogelijk, hierdoor kan het erg glad zijn. Deze middag breekt uiteindelijk overal de zon flink door. Alleen Vorarlberg blijft gevoelig voor hogere wolkenvelden. Het is zeker niet koud met middagtemperaturen in de plus.

Warm weekend met föhn

We hebben goed nieuws voor de zonneliefhebbers en voorjaarsfanaten. Het weekend brengt warm weer met föhn en zon. Morgen starten we de dag nog bewolkt met in het uiterste Westen en Noordoosten een regenbuitje. Verder staat er een stevige zuidwester in de bergen. In de middag scheurt de bewolking breed open en is het genieten. Door de föhn die ontstaat tezamen met de zon die flink gaat schijnen stijgt de temperatuur snel. In de diepere dalen zijn waardes van 10 tot 15 graden mogelijk. In de typische föhn dalen staat een harde soms stormachtige wind.


Ook zondag is het erg mild met aanhoudende fohn. De nacht bracht in sommige dorpen temperaturen tussen de 5 en 10 graden in de plus. De föhn waait flink door en ook deze ochtend is het samen met veel zon erg warm. Daarbij staat een harde wind die stormkracht bereikt. In de middag zijn zelfs windstoten van 100 tot 140km/u mogelijk. In de middag raakt het nagenoeg bewolkt en in de avond volgt flinke regen.


Maar deze regen gaat al in de nacht snel over in flinke sneeuwval. Het gaat om een fel koufront met mogelijk zelfs onweer die de sneeuwgrens wegdrukt tot in de laagste dalen. Maandag overdag hebben te maken met aanhoudende sneeuwval. Daarbij staat een harde stormwind met windstoten tot 100km/u. Overigens is het een perfecte nordstau. Deze nordstau houdt zeker tot en met woensdag aan!


Ook dinsdag aanhoudende sterke en zware sneeuwval met veel wind. De sneeuwstorm die ontstaat bereikt een hoogtepunt. Er zijn windstoten tot 150km/u mogelijk. Dat wordt een heftige Siberische dag in Oostenrijk. Gevoelstemperaturen van -15 tot -25!


Overigens kan er volgens de eerste gedetalieerde prognoses een halve meter sneeuw vallen. Ook na de woensdag blijft het koud, wellicht volgt er een nieuwe periode met (extremere) kou vanuit Rusland. In ieder geval zullen we na zondag eventjes geen plustemperaturen zien.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht