Föhn met warm weer tot zeker zaterdag

Afgelopen nacht trok een koufront over Oostenrijk. Hierdoor heeft het vooral boven de 2000 meter gesneeuwd. Dat is goed nieuws voor de gletsjergebieden want zoals Gabi gisteren al had gemeld mocht er wel weer eens wat verse sneeuw bijvallen.

Helaas zal het ook de enige sneeuw van deze week zijn. Want de rest van de week houdt de föhn aan de noordkant van Oostenrijk aan. Het weerregime zit tot vrijwel het weekend ‘op slot’ met een stevig lagedrukgebied voor de kust van Europa. Hierdoor is de stroming in Oostenrijk vooral zuidelijk tot zuidwestelijk. De lucht is aanhoudend droog en warm van karakter, met veel ruimte voor de zon. Al kunnen er soms ook typische lenticularissen ontstaan, een lenswolk welke je veel bij dergelijke föhn-situaties ziet.

Deze ochtend hangen overigens de restanten van het koufront nog wel over Oost-Oostenrijk. Hier begint de dag nog bewolkt en lokaal regenachtig. Maar vanmiddag trekt de regen en bewolking weg richting Tsjechië en vanuit Italië wint de zon steeds meer terrein. De namiddag verloopt in heel Oostenrijk flink zonnig en de föhn komt opnieuw tot ontwikkeling.

Komende avond en nacht is het helder en koelt het flink af. In de meeste alpendalen komt het tot vorst aan de grond. In de lagere delen van het Flachland gaat dichte mist ontstaan.


Morgen is er in vergelijking met vandaag nog meer ruimte voor de zon. Toch ligt er een dik mistpakket in het Flachland welke maar moeizaam oplost. Elders is het op en top kaiserwetter! Genieten dus. Het wordt maximaal 20 graden.

Vrijdag en zaterdag verandert er in grote lijnen weinig. Wel komen de fronten dichter bij Oostenrijk te liggen. Hierdoor zien we dat de lucht niet meer strakblauw blijft met af en toe hoge sluierwolken. De middagtemperatuur ligt tussen de 15 en 21 graden. Zondag trekt een front over de hoofdkam Oostenrijk binnen en raakt het overal bewolkt gevolgd door regen.

Na het weekend verdwijnt de föhn volledig en trekt het lagedrukgebied vanaf de oceaan richting de golf van Genua. Aan de westzijde wordt koudere lucht aangevoerd, maar echt héél koud is de lucht ook weer niet. Daarnaast ligt de mildere lucht ook nog altijd heel dicht op Oostenrijk. De sneeuwgrens zakt daarom naar 2000 tot 1800 meter. Hierboven gaat het wel weer sneeuwen en dan kunnen we weer mooie beelden van Gabi verwachten.

Hoeveel sneeuw er precies gaat vallen valt nog niet te zeggen.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Grote Banner Chalet Bramberg

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht