Föhn zorgt de komende dagen voor een voorjaarsgevoel

Het ongekende en extreme winterweer van afgelopen week verliest vandaag duidelijk terrein in Oostenrijk. Na een week met temperatuur die tussen de -10C en -25C lag, stijgt vanaf vandaag de temperatuur flink. De wind begint te draaien en vanuit het Zuidwesten komt zachtere lucht dichterbij. Er komt zelfs een föhn te staan, met soms veel zon en aangename temperaturen.

Van de blokkade die eerst voor een koude stroming zorgt is nog maar weinig over. Depressie’s vanaf de oceaan komen dichterbij en beginnen steeds meer het weerbeeld te domineren. Als voordeel is de ligging van deze lagedrukgebieden, want vrijwel in de hele Alpen wordt het slecht weer met regenbuien. Maar juist aan de Oostenrijkse Noordkant ontstaat er een föhn waardoor het droger en ook zonniger is!

Vandaag staat er ook een föhn, na een koude ochtend breekt de föhn in het westen door in de dalen. Onder de 1500 meter betekend dit dooi! En wat is dat lang geleden. In het Inntal kan het met veel zon 9 of 10 graden worden. Anders is het nog in het Oosten, hier is de koude luchtlaag nog erg hardnekkig. Wenen blijft het koudst met een middagtemperatuur van -3C bij veel bewolking en wat sneeuw.

Deze 2 deling zien we ook nog in het weekend.

Later vandaag raakt het vanuit het Westen, op nadering van een warmtefront, bewolkt. In de avond kan er dan verspreid over het land wat lichte sneeuw vallen. Hierbij ligt de sneeuwgrens tussen de 1100 meter in Voralberg tot 0 meter in het Burgenland.

Morgenochtend valt er nog een laatste sneeuwbui maar al snel is het droog. Het blijft in een groot deel van Oostenrijk zwaar bewolkt, en opnieuw steekt er een föhn op in de Voralberg en Tirol. Mogelijk breekt hierdoor de bewolking nog enig sinds open, maar waarschijnlijk blijft de bewolking domineren. Oost-Oostenrijk blijft in de koudere lucht, met nog altijd aanhoudende vorst in de hoofdstad. Een unieke verdeling waarbij het in de Alpen dus warmer is!

In de avond volgt er opnieuw wat neerslag, restanten van een front trekken over. Boven de 1100 meter is dit sneeuw. Richting het Oosten vecht de koude lucht nog altijd terug, zondagochtend verwacht ik ook Ijzel in de Oostelijke deelstaten. Zondag overdag zal dan ook hier de kou verdreven zijn.

Voorjaar op zondag!

Zondag wordt een dag om te gaan genieten. Voor het eerst sinds het begin van deze winter lijkt zomaar een beetje voorjaar te worden. Vooral in de bekende dalen van West-Oostenrijk zorgt een föhn voor aangenaam hoge temperaturen. Met veel zon en temperaturen die hier oplopen tot 10, 11 of 12 graden is de kou van afgelopen week snel vergeten. Met voldoende instraling zijn temperaturen tot 15 graden mogelijk. Richting het Oosten meer bewolking en lagere temperaturen. Een laatste nawee van de kou zien we in het lage Burgenland, waar de temperatuur op een bescheiden 3 of 4 graden blijft steken.

De dagen na het weekend zijn nog onzeker. Waarschijnlijk blijft de föhn op maandag staan maar zien we meer bewolking. Dinsdag spant erom, waarschijnlijk volgt een front vanuit het Noorden. Hierdoor is er kans op sneeuwval tot 1000 meter. Ja 1000 meter, een normale hoogte voor een sneeuwgrens begin maart. Want het voorjaar komt er langzaam maar zeker aan!

Geniet van de zon en aangenamere temperaturen de komende dagen.

Jeroen Elferink

Klein wintersport

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht