Föhn zorgt voor warm novemberweer

Sölden 10 november 2019

Föhn zorgt voor warm novemberweer

De komende dagen draait de wind van zuidoost naar zuidwest, tegelijkertijd komen ook nog eens storingen dichterbij. Hierdoor ontstaat er een föhn, en deze föhn zorgt voor warm novemberweer. Ook schijnt regelmatig de zon nog eens flink. Kortom van winterweer is de komende dagen absoluut geen sprake.


Vandaag is er van föhn nog geen sprake en is het vooral zonnig kaiserwetter. De lucht is in heel Oostenrijk strak blauw. Toch is het ondanks het ontbreken van de föhn wel erg zacht voor november. De temperatuur stijgt vanmiddag langs de noordkant naar waarden tussen de 14 en 17 graden. Maar aan de zuidkant is een stevige inversie ontstaan, hier wordt het in de dalen niet veel warmer dan een graad of 10. Aan het eind van de dag neemt in het zuiden de bewolking toe.

Vanavond wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Voorzichtig trekt de föhn aan waardoor de temperatuurverschillen tussen de verschillende dalen groter wordt. Zonder wind kan het een graadje vriezen, met wind blijft het zacht (inmenging met hogere luchtlagen).

Morgen is het langs de noordkant opnieuw zonnig en warm novemberweer. De föhn zorgt voor middagtemperaturen tussen de 15 en lokaal 18 graden, op 1500 meter is het ruim 11 graden. Kortom erg zacht! Maar aan de zuidkant is het opnieuw een stuk frisser maar nu ook bewolkter. Het blijft overal droog.

Een onzekere pluim vanaf woensdag

Dinsdag neemt overal de bewolking toe maar de föhn blijft wel doorstaan. Het blijft nog droog en de temperatuur doet een klein stapje terug.

Vanaf woensdag komen storingen dichtbij genoeg om ook tot neerslag te komen. Woensdag kan er dus een beetje regen vallen bij een sneeuwgrens die rond de 1800 meter ligt. Donderdag wordt het frisser en ligt de sneeuwgrens standaard rond of net iets onder de 1500 meter. Het blijft echter nog onzeker of het tot serieuze neerslag (lees sneeuwval) gaat komen. De modellen schommelen nog alle kanten op, maar 1 ding is wel zeker. Het mooie kaiserwetter zijn we wel kwijt.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Oostenrijkse Winkel grote banner

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...