Föhnstorm en 20 graden

Archieffoto uit november 2014, tijdens een föhnstorm was in Kaprun een prachtige föhnmuur zichtbaar (foto: Jeroen Elferink)

Föhnstorm en 20 graden

Vanmorgen starten we de dag met veel ruimte voor de zon. In sommige dalen kan het een graadje vriezen maar al snel stijgt het kwik flink. Rond het middaguur kan de temperatuur op veel plaatsen ruim boven de 15 graden liggen. Tegelijktijdig trekken er hoge sluierwolken vanuit Italië over, met name de west helft van Oostenrijk. Later vanmiddag kan de zon het soms wat moeilijk krijgen. Uiteindelijk wordt het doordat de föhn aansterkt toch nog 16 tot 19 graden. Aan de zuidkant ontbreekt de föhnwind juist en hier blijft de temperatuur rond de 15 graden steken.

Vanavond sterkt de föhn verder aan en in de nacht kan het lokaal al tot een föhnstorm komen. In de bekende dalen waar de wind doorbreekt zoals nabij Bludenz maar ook ten zuiden van Innsbruck zakt de temperatuur amper. Maar daar waar het windstil is kan het opnieuw fors afkoelen met nachtvorst zoals in het Brixental en Pinzgau.

Morgen komt de föhnstorm op haar hoogtepunt. Hierdoor zijn er op de bekende plekken aan de noordkant windstoten van 70 tot lokaal 100 km/u mogelijk. Tegelijkertijd is het aan de zuidkant in oa Karinthië vrij rustig. Overal schijnt de zon flink en de temperatuur loopt op naar 14 graden in Klagenfurt tot 20 in Salzburg. Op 1500 meter wordt het ongeveer 11 graden. In de nacht naar zondag luwt de föhnstorm iets en trekken er enkele wolkenvelden over. Lokaal is een spatje regen mogelijk.


Zondagochtend is het eerst enige tijd bewolkt maar vanuit het westen breekt de bewolking open aan de noordkant. Echter aan de zuidkant blijft de bewolking een stuk hardnekkiger. Hierdoor ontstaan grote verschillen, in Vorarlberg en Tirol wordt het op uitgebreide schaal 20 of 21 graden. Maar aan de zuidkant blijft het onder dikkere bewolking slechts een graad of 12 á 13. Aan de noordkant staat nog altijd een föhn wind maar niet zo krachtig als de zaterdag.

Maandag eindigt het warme herfstweer. Waar de laatste dag van oktober nog 20 graden bracht, is het de eerste dag van november compleet herfst. Het is bewolkt en er valt regen, vanaf 1500 meter sneeuw. Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig herfstweer met een aantrekkende weststroming.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht