Föhnstorm en warm lenteweer

Westendorf uitzicht op de hoofdkam veel wind

WEERBERICHT: FÖHNSTORM EN WARM LENTEWEER

Boven de Atlantische Oceaan ligt een enorm lagedrukgebied die de stroming in West Europa veelal zuidelijk houdt. Hierdoor wordt er vochtige lucht tegen de Italiaanse Alpen aangedrukt. Heel veel neerslag valt daar uit en boven de 1800 meter ook nog eens karrevrachten met sneeuw. Het gevolg daarvan is dat er aan de noordkant van de hoofdkam dan föhn optreedt. Zo ook dit paasweekeinde met temperaturen die richting de 25°c kunnen stijgen. Daarbij staat onnoemelijk veel wind, maar is er ook veel zon. De details:

ZATERDAG:

Er staat enorm veel wind. In de zuidelijke deelstaten is het bewolkt en kan er hier en daar neerslag vallen. Met name op de hoofdkam in Vorarlberg en Tirol. Het Paznauntal, Ötztal, en verder oostelijk krijgt te maken met regen, boven de 1800 meter sneeuw. Op de toppen van de bergen heerst er storm met windstoten van 120 KMH. Veel gletsjers zullen gesloten blijven denk ik. Aan de noordkant van de Alpen is het zonnig en warm. Wellicht zal er hier en daar een föhnwolk ontstaan maar die geven geen neerslag. De temperaturen in Salzburgerland lopen op tot +20°c en verder oostelijk kan de 25°c aangetikt worden.

ZONDAG:

andermaal veel wind en eigenlijk een copy / paste van zaterdag. Wederom wind en hoge temperaturen. De lijnen van gelijke luchtdruk worden door dicht op elkaar geperst. Dat is een teken dat het zeer hard waait. Maar het is daarbij ook warm met temperaturen vergelijkbaar met zaterdag. De zon is ook flink aanwezig. Ga je uit de wind zitten, in de zon, dan mag je je goed insmeren. De zon heeft al flink veel kracht deze tijd van het jaar. Karinthië en oost Tirol zijn echter wisselvallig met regen. Dat is de zuidkant en daar is het weer veel minder.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

De föhn gaat er eindelijk uit op maandag. De wind draait naar het westen en het wordt koeler. Tevens neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het westen regenen. Sneeuw valt er vanaf zo’n 1500 meter maar zwabbert enorm. De wind neemt duidelijk af en de temperaturen doen een flinke stap terug. Geen fijne 1e Paasdag. Op dinsdag is het dan uit huidig oogpunt weer iets droger maar kan er ook een bui over drijven. De temperatuur doet nog een stapje terug.

Fijn weekend!

Ronaldo

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Logo Brixental

Kitzbüheler Alpen Hohe Salve Region

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...