Grote toenemende verschillen met föhnstorm, sneeuwdump en regen


Vandaag zijn er nog weinig verschillen binnen Oostenrijk. Na een heldere en uitgesproken koude nacht raakt het vandaag snel bewolkt. Het is nog relatief rustig in de atmosfeer met weinig wind en lage temperaturen. In de loop van de middag volgt er wat lichte sneeuwval in Westelijk Oostenrijk.


Morgen zien we na opnieuw een koude en helder nacht vooral in de ochtend de zon flink. Het wordt opnieuw een topdag om te gaan skiën. Maar de wind draait door de komst van een lagedrukgebed naar het Zuiden. Hierdoor wordt het in de middag duidelijker milder. Onder de 1400 meter volgt in de middag zwakke dooi. In het oa het Inntal kan door föhn werking al de 5 of 6 graden gehaald worden. In Oost-Tirol en Karinthië blijft het nog wel koud met temperaturen beneden nul.


Uiteindelijk trekt het lagedrukgebied richting Frankrijk. Er komt veel wind te staan in Oostenrijk, zeg maar gerust een dikke storm. De aangevoerde lucht is uitgesproken zacht van karakter waardoor het kwik ook nog eens razendsnel stijgt.


Aan de Noordkant staat de hele vrijdag een zware föhnstorm, op de bergtoppen kunnen er windstoten van 100 tot 140km/u voorkomen. Daarbij trekken er razendsnel wolkenflarden over maar tot ver op de middag blijft het nog droog. Aan de Zuidkant hebben ze daarentegen te maken met een sneeuwdump. Hier kan boven de 1000 meter enorm veel sneeuw vallen. In de meeste skigebieden al snel 50 tot 100cm. Uitschieters zijn in de Karawanken mogelijk tot ruim 140cm.

Helaas trekt de storing in de namiddag de hoofdkam over richting het Noorden. In combinatie met de föhnstorm ligt de sneeuwgrens ook nog eens erg hoog hier. De sneeuwgrens ligt bij aanvang op 1800 meter en daalt in de avond mondjesmaat naar 1400 meter. Dat betekent in de meeste skigebieden dikke regen.


En terwijl de regen (of hogerop sneeuwval) inzet bereikt de storm een climax. In bijvoorbeeld het brede dal van Zell am See kunnen windstoten van 140 tot 150km/u gemeten worden. Ook Innsbruck is grote kanshebber op deze zware windstoten. Overigens zullen de van West naar Oost georiënteerde dalen bespaard blijven van het windleed en de van Zuid naar Noord georiënteerde dalen de zwaarste klappen opvangen.


Zaterdag hebben te maken met aanhoudende regen en sneeuwval. Aan de zuidkant kunnen we spreken van een aanhoudende sneeuwdump. Maar de sneeuwgrens stijgt overal. Aan de zuidkant stijgt de sneeuwgrens van 1000 naar 1400 meter. Aan de Noordkant stijgt de sneeuwgrens nog verder, aan de Duitse grens zelfs tot 1800 meter. Hierboven is weergegeven hoeveel mm regen er gaat vallen.


Maar de warmte uitbraak met vooral dikke regen aan de Noordkant is slechts van tijdelijke duur. Zondagavond keert de kou terug zoals hierboven zichtbaar is. Het is echt een korte uitbraak waarna de temperatuur ook verder in februari aan de te koude kant verloopt. Pittig is wel het neerslagsignaal uitgerekend tijdens het warmste moment.

Gelukkig is het dus na het weekend gewoon weer koud…

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...