Franz Klammer 45 jaar geleden wat een afdaling

Franz Klammer

Franz Klammer 45 jaar geleden wat een afdaling

Franz Klammer, voor velen wellicht een naam die iets zegt …voor ons, omdat we hem als kleine jongen hebben meegemaakt, een absolute wereldtopper. En er zijn nog steeds een aantal records die op zijn naam staan.

We gaan terug naar 5 februari 1976, de Olympische Spelen in Innsbruck. Daar werd op deze dag de afdaling (op de Patscherkofel) voor mannen afgewerkt.

“De mooiste dag uit mijn leven” vertelde Franz Klammer aan de finish en dat is die dag nog steeds als het om het sportieve leven gaat. Met een voorsprong van 0,33 seconden onttroonde Franz Klammer de titelverdediger Bernard Russi. Als de Oostenrijkers de beelden opnieuw zien raken ze nog steeds in extase. Vergelijk het met het Europees Kampioenschap voetbal in 1988 of de allereerste maanlanding.

Bij een tussentijd lag hij nog achter (0,19 seconden) maar door de beste bocht uit zijn leven aan te snijden pakte Franz de voorsprong terug. Als je het laatste stuk ziet dan zie je de drang om te winnen, de verbetenheid. Bedenk ook dat dit alles op ski’s zijn gedaan die je vandaag de dag niet meer ziet. Ook het parcours was erg hobbelig en dat met die snelheden. Pistenbullys die er thans zijn waren er ook niet echt. De Race hebben we natuurlijk ook hier staan maar petje af dat je zo de berg af kan gaan. Waaghalzerij en moed waren de ingrediënten om tot succes te komen.

25 wereldbeker zeges in de afdaling

In de loopbaan van Franz Klammer heeft hij maar liefst 25 afdalingen gewonnen en dat is nog nooit verbeterd. Ook de wereldbeker voor de afdaling heeft hij maar liefst 5 keer gewonnen. De algemene wereldbeker was een brug te ver . Hij deed niet in alle disciplines namelijk mee.

ranglijst FRanz Klammer

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...