Freeriden in de Kitzbüheleralpen? Ja het kan!

Eenmaal geïnfecteerd met het wintersport virus gaat het hard, terwijl je eerst het nodige (goedkoop) koopt ga je verder. Je koopt je eigen schoenen, misschien andere soort goggels, beter ademde skikleding, helm, eigen ski?s etc. Maar ook een rugzak voor de tochten, 1e laag kleding wordt eventueel aangeschaft. Na een paar keer gaat er wat anders kriebelen?? Off-piste!!!

black_diamond_jennewein_freeride_ski 2

 

Je had al een all-mountain ski gekocht dus komt er een airbag, rugtas, pieper, schep en ander spullen die nodig zijn. Nu ga je meer off-piste dan on piste skiën en zal ook de all mountain ski minder belangrijk worden, het aanschaffen van een 2e paar ski’s is dan vaak een logisch gevolg. Een echte off-piste ski zal dan aangeschaft worden.

Uiteraard kun je de ski?s vervangen voor een snowboard, niet iedereen skied natuurlijk maar de strekking blijft hetzelfde. De bekende off-piste mogelijkheden zijn over de hele wereld te vinden. In Europa kun je in de Alpen ook je hart ophalen. Bekende plekken zijn o.a. l’Espace Killy (Tignes en Val d?Isère), St. Anton am Arlberg, Les Quatre Vallées, Sankt Moritz, Chamonix, Paradiski, maar ook in de Kitzbüheleralpen zijn er mogelijkheden .

Onderstaand de mogelijkheden van de gebieden die wij beschrijven.

Saalbach Hinterglemm

Het skicircus heeft naast de nodige aprés ski, vele liften en genoeg pistes die veelal op de zuidkant liggen een aantal routes, al hoewel Saalbach Hinterglemm niet echt een freeride gebied is zijn er een aantal mogelijkheden waarbij de Amsel de meest uitdagende is.

Meer weten klik dan op deze link.

Kitzbühel Kirchberg

De twee dorpen en het gebied erom heen kent de nodige mogelijkheden om even buiten de pistes te genieten van ?poeder?, de Kitzbühel Horn is dan the place to be. Deze locatie biedt de nodige variatie maar ook op andere locaties is er het nodige te vinden.

Meer weten klik dan op deze link.

Skiwelt Wilder Kaiser Brixental

Al hoewel je niet direct aan dit gebied denkt als het om freeride gaat kun je dit gebied ook niet zomaar vergeten, er is ook hier genoeg voor verstokte poederliefhebbers te vinden. Het gebied kent ook een aantal routes maar stelt niet heel veel voor.

Het gebied ligt redelijk laag, maar des al niet te min zijn er mogelijkheden.

Meer weten klik dan op deze link.

Zell am See/Kaprun

Dit gebied is eigenlijk opgedeeld in drie gebieden, het gebied rond de Schmittenhöhe bij Zell am See, de Maiskogel ook wel de familieberg genoemd en uiteraard de gletsjer van Kaprun, de Kitzsteinhorn. De Schmittenhöhe is  niet bijster interessant als je off-piste wilt gaan, net als de Maiskogel. De gletsjer is wel weer interessant. Ondanks dat een gletsjer en off-piste niet altijd samen gaan biedt de Kitzsteinhorn genoeg mogelijkheden.

Meer weten klik dan op deze link.

St Johann in Tirol en omgeving.

Dit gebied is omdat het te vlak is niet echt een freeride gebied, en kent weinig uitdagingen. Maar aangezien het op het noorden ligt (achter de Kitzbühler Horn) komt dit weer ten goede aan de sneeuwkwaliteit, en is mede door de glooiende terrein een ideaal gebied als je wilt beginnen met off-piste.

Meer weten klik dan op deze link.

Alpbach

Mooi dorp die ook daarvoor regelmatig beloont is kent de nodige mooie idyllische routes door bossen en open velden, maar is ook net als St Johann ideaal voor de beginnende freerider.

Meer weten klik dan op deze link.

Fieberbrunn

Het bekendste freeride gebied van deze regio is het gebied rond Fieberbrunn, het gebied dat vanaf seizoen 2015/2016 aansluiting heeft met het skicircus van Saalbach Hinterglemm is een zeer bekende naam in de freeride wereld. Dat het een pareltje is wordt onderstreept door het regelmatig terugkomen van de Freeride World Tour, ondanks dat het geen groot gebied is.

Het gebied kent ondanks de geringe hoogte van ?slechts? 2020 meter vele uitdagingen voor de gevorderde freerider, met name de Wildseeloder is een favoriet.

Fieberbrunn kent veel variatie in routes en is enorm sneeuwzeker, hierdoor is het gebied populair en niet alleen bij de freeriders maar ook bij families.

Meer weten klik dan op deze link.

 

Voordat je off-piste gaat.

Voor dat je überhaupt off-piste gaat hou dan met het volgende rekening:

  • Zorg voor de Lawine 3-eenheid dus een lawinepieper, schep en een sonde
  • Lees de lawineberichten
  • Ken je het gebied niet of ben je een beginner ga dan opstap met een ervaren off-piste gids uit de omgeving.
  • Kijk of je wel voor off-piste verzekerd ben
  • Neem een rugzak mee met een airbag

Dit zijn een aantal zaken die je oa. niet moet vergeten, maar ga je echt extreem dan dienen andere zaken ook meegenomen te worden zoals:

Bovenstaand artikel is mede tot stand gekomen via de website  WePowder.nl