Fris maar vriendelijk oktoberweer


Fris maar vriendelijk oktoberweer

Afgelopen weekend volgde een plotselinge omslag naar kouder weer. Voor het eerst dit seizoen viel sneeuw onder de 1500 meter. Ook steeg voor het eerst sinds lange tijd de temperatuur nergens naar 20 graden of meer. Kortom het is fris geworden. Maar na de buien van gisteren volgen nu wel een aantal vriendelijke dagen.

Vanmorgen begint de dag met veel ruimte voor de zon in vooral de zuidelijke en oostelijke deelstaten. In Tirol en het Salzburgerland kunnen nog enkele wolkenvelden voorkomen, en mist of nevel is ook mogelijk. Het is nog behoorlijk fris, zelfs koud, met temperaturen tussen 1 en 5 graden om 8 uur. Lokaal kan het zelfs vriezen. Gedurende de dag zullen de wolken geleidelijk oplossen en zal de zon overal goed doorkomen. De temperatuur zal stijgen tot maximaal 11 tot 14 graden, terwijl vorige week op dezelfde dag de thermometer regionaal zelfs 28 graden aangaf. Een aanzienlijk verschil ondanks het zonnige weer.

Morgen zet het vriendelijke oktoberweer voort. Na een nacht met relatief lage temperaturen, blijft het ook nu wel overdag weer fris. De temperatuur stijgt naar opnieuw maximaal 11 tot 14 graden. Na een vrij zonnige ochtend trekken tijdens de middag wel velden met sluierbewolking over. Uiteindelijk kan de sluierbewolking dermate dik worden dat ook de zon het moeilijk kan krijgen. Maar al met al blijft het weerbeeld vriendelijk, rustig en droog.

Woensdag blijft het rustige en vriendelijk oktoberweer. Wel overheerst in het westen de bewolking, en hier kan tijdens de middag zelfs wat lichte regen vallen. In Karinthië en verder oostwaarts is het vooral vrij zonnig. Het wordt overdag een fractie milder; de temperatuur stijgt naar 12 tot 16 graden.

Donderdag draait de wind naar het zuiden en ontstaat er een typische föhn-situatie. Een lagedrukgebied nestelt zich nabij Frankrijk en voert constant warmere en vochtige lucht aan. In de Italiaanse Alpen gaat het flink regenen, maar in Oostenrijk blijft het door de föhn droog. Maar geheel zonnig is het weerbeeld niet, met veel wolkenvelden. Door de föhn kan het aardig opwarmen, de maximumtemperatuur stijgt naar 16 tot 21 graden.

Verwachte sneeuwval + sneeuwgrens komend weekend. Een bel met koude lucht mist Oostenrijk, maar midden/noord Duitsland niet!

De afgelopen dagen lag ook nog een optie klaar voor koud winterweer, deze kou mist Oostenrijk (helaas). Maar de kou is niet super ver van Oostenrijk, in het midden en noorden van Duitsland wordt het richting komend weekend zowaar winters. Hier wordt waarschijnlijk een dik pak sneeuw tot in het laagland verwacht.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...