Fronten komen langzaam dichterbij

Fronten komen langzaam dichterbij

15631186_10210292943834220_1595409438_o

Ook vandaag was het weer droomachtig kaiserwetter in Oostenrijk. De lucht is strakblauw en de piste´s liggen er goed bij, dank voor de foto Ricardo Vullings. En zoals we weten hebben we dat dit mooie weer te danken aan een stabiel hogedrukgebied.

aanval1

Op de meest actueelste weerkaarten zien we het hogedrukgebied goed liggen. Maar storingen komen nu toch wel steeds dichterbij. In Nederland gaan we dit vanavond al merken door regen. Het hogedrukgebied gaat de komende dagen proberen ´te verdedigen´ maar verliest uiteindelijk toch. Vrijdag zal dan de laatste dag zijn dat we dankzij het hogedrukgebied met zon te maken hebben. Daarna komen de storingen vanaf de oceaan. Maar dat is nog niet per direct goed nieuws …

aanval2

Want de stroming ligt zaterdag nog ongunstig waardoor we met een slepend warmtefront te maken krijgen. De oorsprong van de lucht ligt bij de warme Azoren.  Hierdoor verloopt zowel de zaterdag als zondag  meest bewolkt met onder de 1500 meter van tijd tot tijd regen. Hierboven kan soms wat sneeuw vallen, maar de zondag is nog wel de meest milde dag. Dan kan de sneeuwgrens stijgen naar 1800 meter. Grote hoeveelheden blijven gelukkig uit.

aanval3

Maar het wachten wordt beloond en maandagmiddag kan eindelijk het koufront goed doorbreken.  De timing is nog een beetje onzeker en het is goed mogelijk dat de maandag eerst nog lange tijd zonnig verloopt. Maar in de avond komt het koufront eindelijk aan in het Oostenrijkse luchtruim.

aanval4

En dan zakt de sneeuwgrens snel richting 800 tot 600 meter. Hierboven kan het weer mooi opwitten, exacte hoeveelheden zijn nog lastig te voorspellen. Maar verwacht geen grote hoeveelheden, het zou bij een prachtige opfrisser blijven. Vergelijkbaar aan die van afgelopen weekend. Maar het goede nieuws is, is dat er dinsdag en woensdag lokaal nog enkele sneeuwbuien zullen vallen. Ook blijft het goed koud en breekt later de zon prachtig door. Ondanks de zon blijft het overdag tot in de dalen goed door vriezen, echt winterweer dus.

Dus eerst even door een zure appel aankomend weekend, maar daarna lijkt naar omstandigheden de 1e kerstweek best mooi te worden. Met een beetje sneeuw, vrieskou en uiteindelijk zon !

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht