Gaan we een koude en sneeuwrijke kerst tegemoet?

Nog ruim een week en dan begint de kerstvakantie, en bij de meeste gaat het ondertussen toch wel flink jeuken. Hoe gaat de kerst worden? Krijgen we weer een (dramatisch) groene kerst zoals in 2014, 2015 en 2016!? Of krijgen we toch weer een prachtige witte kerst zonder sneeuwzorgen zoals in 2011?

Om te beginnen, dit jaar begonnen we het winterseizoen in tegenstelling tot de laatste jaren al behoorlijk sneeuwrijk. De afgelopen weken, eigenlijk praktisch vanaf begin november, is het al op veel plaatsen diep winters te noemen. Hierdoor is er al een behoorlijke sneeuwlaag aanwezig. Het webcambeeld vanuit Westendorf (hierboven) laat dit ook goed zien. Vandaag op 15 december ligt hier op 1600 meter hoogte al ruim 80cm, lokaal in het open veld zelfs een volle meter! Door deze basis gaat het, wat het weer ook doet, sowieso een witte kerst worden.

En dat we dit jaar al zoveel sneeuw hebben mogen ontvangen komt juist door het steeds terugkerende luchtdrukpatroon. De afgelopen jaren had de straalstroom (zwarte pijl links op de oceaan) vrij spel, en nam diverse porties zachte oceaanlucht mee. Dit jaar is er opvallend vaak al een blokkade van hogere luchtdruk aanwezig op de oceaan, zoals ook vandaag. Deze blokkade houdt de oceaanstoringen op afstand, en zorgt juist voor een meer Noordelijke aanvoer. Daar waar juist koude maar ook nog vochtige lucht ligt. En de komende dagen gaan we hier weer profijt van hebben.

Want vanaf morgen tot en met dinsdag gaat het 4 dagen volop sneeuwen tot in de lagere dalen. In totaal valt er ruim 35 tot 40cm, met boven de 1000m overal een halve meter verse poeder. Het zwaartepunt van de sneeuwval gaat zich vooral rondom de maandag concentreren. Een heerlijke verwachting zo net voor de kerstvakantie!

De verwachting voor maandag

Na de sneeuwval volgen een 2-tal mooie dagen door de komst van een hogedrukgebied. Maar tegelijkertijd neemt heel eventjes het billen knijpen toe. Want door de positie van het hoog weet zachte maar ook vochtige oceaanlucht Oostenrijk te bereiken. Sommige modellen berekenen tijdelijk rond donderdag maar ook vrijdag wat regen tot op grotere hoogte. Maar daarmee hoeven we niet gelijk volledig in de stress te schieten.

Want met toenemende zekerheid begint de kerst vakantie met een nieuwe kou uitbraak en sneeuwval!

En uiteindelijk doet het Amerikaans model er zelfs een schepje bovenop, de 1e kerst vakantieweek verloopt volgens dit model bijzonder koud met geregeld sneeuwbuien. Nog totaal niet zeker, maar een groene of zelfs zachte kerst lijkt in ieder geval dit jaar in de Oostenrijkse Alpen te zijn uitgesloten. En dat is natuurlijk FANtastisch!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 96 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.