Gaat Oostenrijk de eerste hittegolf van 2017 meemaken ?

Gaat Oostenrijk de eerste hittegolf van 2017 meemaken ?

Mei verloopt dit jaar nog wat aan de frisse kant in Oostenrijk. Vooral aan het begin van deze maand waren de temperaturen vaak te laag voor de tijd van het jaar. En op een korte warmte uitbraak van vorige week na, is het momenteel ook nog vrij koel in Oostenrijk. Maar dit gaat de komende dagen drastisch veranderen ! Krijgen we deze meimaand nog te maken met een vroege en eerste hittegolf van 2017 ?

Naamloos9

Ook vandaag is het alles behalve zomers in Oostenrijk. We hebben te maken met een noordwestenstroming die relatief koele en vochtige lucht aanvoert. Op de meeste plekken is het bewolkt en in het Zuiden en Oosten vallen er enkele (onweers)buien. Daarbij ligt de temperatuur tussen de 16 en 22 graden.

Maar een groot hogedrukgebied is onderweg richting Centraal en Noord Europa. Op dit moment ligt de kern van dit hogedrukgebied nog net op de Atlantische Oceaan maar de komende 48uur verplaatst dit hoog zich richting Duitsland en uiteindelijk Denemarken. Hierdoor gaat de wind van richting draaien, en zullen we in een veel warmere zuidoosten stroming komen.

Naamloos99

Na nog 1 tegenvallende dag, morgen, komen we vrijdag dan eindelijk de warme stroming terecht. Overal gaat de zon flink schijnen en kunnen we gaan genieten van fraai zomerweer met 24 tot 28 graden.

En het warme zomerweer is geen eendagsvlieg. Ook zaterdag en zondag is het ronduit zonnig met maximum temperaturen van 27 tot 32 graden !

Naamloos97

Dit komt omdat het hogedrukgebied dicht nabij Oostenrijk blijft, en we steeds aan de gunstige kant hiervan zitten. De wind blijft uit een warme zuidelijke richting komen en storingen blijven op afstand. Daar in tegen wordt zondag de hitte in Nederland alweer afgestraft door flinke onweersbuien.

Naamloos98

En met zulke verwachtingen lijkt een hittegolf plotseling heel dichtbij. Ook na zondag blijft het nog warm met op zijn vroegst dinsdag de eerste afkoeling brengende onweersbuien. Het gaat spannend worden want voor een hittegolf hebben we 5 dagen nodig waarop de temperatuur boven de 25 graden ligt, en daarvan weer 3 dagen met 30 graden of meer.

Steden als Innsbruck of Salzburg komen aardig in de aanmerking voor. Hier wordt het vrijdag 28 graden, zater-, zon- en maan- dag 30 gragen of meer. En dan hebben we alleen nog 1 dinsdag met minimaal 25 graden nodig. En vooral deze laatste dag is spannend. Mogelijk zullen onweersbuien roet in het eten gooien, maar met nog een kleine week te gaan tot deze dag kan er natuurlijk nog een hoop veranderen. 1 ding is zeker. Een hittegolf in mei is aardig uitzonderlijk en komt zelden voor.

Of het nou een officiële hittegolf wordt of niet, geniet van het prachtige tropische weer de komende dagen !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×