Gaat Oostenrijk dit weekend naar fase drie?

Kaprun Kitzstehorn 17 okt 2021 Topfoto

Gaat Oostenrijk dit weekend naar fase drie? Gezien de cijfers van de afgelopen dagen is dit scenario niet ondenkbaar. Het aantal IC bedden met Coronapatiënten stijgt snel.

Melde wij gisteren al dat Oostenrijk vanaf maandag 8 november in fase 2 komt maar fase 3 kan dit weekend al van kracht zijn. Volgens de laatste berekeningen van het Covid-voorspellingsconsortium kan morgen de drempel van 400 Covid 19-patiënten die intensieve zorg nodig hebben worden overschreden. De prognose voor komende week is ook niet gunstig volgens het prognoseconsortium. Zij gaan er in ieder geval vanuit dat uiterlijk eind volgende week ruim 400 ernstige Covid-gevallen in ziekenhuizen behandeld moeten worden.

Het consortium verwacht dat op 13 november tussen de 403 en 538 mensen op de IC zullen liggen. Ook verwacht men dat de drempel van 500 op 16 november zal worden overschreden en een dag later de 600. Ook het aantal patiënten op de verpleegafdelingen zullen na verwachting gaan stijgen naar minimaal 1900 patienten, dezelfde deskundigen denken zelfs dat de drempel van 3000 overschreden kan worden.

Fase 3 dit weekend?

De infectiecijfers zien er niet goed uit, de situatie is ernstig aldus minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein. In een verklaring tegenover de APA verklaarde hij: “De sterk stijgende cijfers tonen aan hoe belangrijk het is nu te handelen en verdere doeltreffende maatregelen te nemen. Het stappenplan geeft duidelijk de richting aan. Wij zullen morgen als federale regering samen met de provinciale gouverneurs de verdere uitvoering bespreken en een besluit nemen over de volgende stappen”.

Ook voegde hij eraan toe dat iedereen zich moet houden aan de maatregelen en vooral laat je vaccineren. Ruim 72% van de Oostenrijkers die in aanmerking komen voor een vaccinatie is  volledig gevaccineerd.

Piek 13 november?

In 2020 was de piek op 13 november toen waren 9.586 mensen positief getest, daar zit Oostenrijk niet ver meer van verwijderd. De situatie is zorgwekkend waarbij donderdag 1826 Corona patiënten op de verpleegafdelingen worden behandeld en 352 mensen liggen op de IC, dit was een toename van 74 en 87 patiënten.

De volgende scenario’s (fase) dienen als leidraad per 15 september.

Alle verscherpte maatregelen zijn puur gericht op de niet gevaccineerden. Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) benadrukte ook dat er geen lockdown zou zijn voor degenen die beschermd en gevaccineerd zijn.

 • Fase 1:

  Als 10 procent van de bedden op de intensive care is bezet door coronapatiënten (200 bedden), worden de geldende maatregelen als volgt aangescherpt.
  – Antigeentesten zijn slechts 24 uur geldig
  – FFP2-masker verplicht waar mond- en neusbescherming momenteel voldoende is (voor dagelijkse aankopen, in het openbaar vervoer).
  – Aanbeveling voor FFP2 voor iedereen (ook voor gevaccineerde personen) ook in de handel, voor niet-gevaccineerde personen is dit masker dan verplicht (willekeurige controle door de politie)
  – 3G voor evenementen vanaf 25 personen (tot nu toe vanaf 100 Personen)

 • Fase 2:

  Als 15 procent van de intensive care bedden bezet is (300 bedden), gelden de volgende regels:
  –  2G (gevaccineerd / hersteld) bij nachtgastronomie (en vergelijkbare instellingen) en bij evenementen zonder toegewezen zitplaatsen (vanaf 500 personen).
  – Antigeentesten met zelfacceptatie (huiskamertesten) zijn dan niet meer geldig voor 3G.
  – Deze maatregelen treden in werking zeven dagen nadat dit percentage is overschreden.

 • Fase 3:

  Bij 20 procent bezetting (400 bedden):
  – Waar 3G nu ook is, is alleen vaccinatie/herstel/PCR-test van toepassing.
  – Deze regel treedt in werking zeven dagen nadat de bezettingsgraad van 20% is overschreden.

 • Fase 4:

  Voorziet een 2G regel in de gebieden waar eerder 2,5G (gevaccineerd, hersteld, PCR-getest) gold. Zodra de grens van 500 bezette IC-bedden (25% van de intensive care capaciteit) wordt overschreden zullen de ongevaccineerden de toegang tot de Horeca ontzegd worden, ook wanneer er sprake is van een negatieve test (ongeacht of het om een antigeen- of PCR-test gaat) Ook de toegang tot evenementen, culturele instellingen, vrijetijdsvoorzieningen en sportevenementen zullen waarschijnlijk worden getroffen. Details worden nog uitgewerkt aldus het ministerie van Volksgezondheid.

 • Fase 5:

  Bij een bezettingsgraad van de IC meer dan 600 bedden (of 30 procent) treedt fase vijf inwerking. Volgens minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) zouden in deze fase uitreisbeperkingen worden opgelegd aan niet-gevaccineerden – met andere woorden, de lockdown die al bekend is van eerdere fasen. Dit betekent dat deze groep mensen dan slechts in enkele uitzonderlijke gevallen hun eigen privé-woonvertrekken mogen verlaten.

Het is de komende tijd afwachten hoe alles zich ontvouwt, de vaccinatiegraad in Oostenrijk is sinds de aankondiging gestegen van 60% naar ruim 72%.

Lees ook onze liveblog, alle cijfers zijn hier te vinden.

Bron: salzburg24.at

Intersport Twinsport_Wintersport Outlet

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...