Gaat Oostenrijk met de Nederlandse droogte meedoen?

Vandaag gaan we het niet alleen hebben over Oostenrijk maar ook over Nederland. Het zal jullie vast niet ontgaan zijn, het is extreem droog in Nederland. Al sinds 14 juni is er in vrijwel heel Nederland geen regen meer gevallen, geen druppel! En ook de weken daarvoor viel er amper regen in Nederland, alleen Limburg had te maken met een paar felle regenbuien. En dat is prachtig hierboven te zien, in 2 maanden tijd is Nederland flink verdort. Het is een stuk minder groen buiten en de grasvelden lijken wel op grasvelden aan de Cote d’Azure.

En ook de komende 2 weken lijkt hier nog weinig aan te gaan veranderen. Sterker nog, gaat Oostenrijk ook mee doen aan de grote droogte?

Hierboven zien we de temperatuur en neerslagpluim voor Nederland tot en met 23 juli, kijkend naar de neerslag dan zien we dat er vrijwel geen druppel regen verwacht wordt. Tot zeker 15 juli kurkdroog, daarna misschien een enkel verdwaald spetterbuitje. We hopen natuurlijk dat dat snel verandert want de droogte begint problematisch te worden voor de natuur en landbouw. Bomen laten hun blad al vallen, grasvelden zijn geel/bruin en gewassen verdorren en verdrogen verder.

Kijkend naar Centraal-Oostenrijk dan zien we de komende 2 weken wel neerslagkansjes, maar voor Oostenrijkse begrippen is het ook bijzonder droog de komende tijd. Nagaand dat Oostenrijk het op 1 na natste land ter wereld is, is een volledige droge week midden in de zomer al snel zeldzaam. Iedereen kan zich wel een typische zomerdag in Oostenrijk herinneren, met overdag veel zon en hoge temperaturen. Maar tegen de avond sluit de dag vaak af met enkele pittige regen- en onweersbuien. Maar juist deze buien lijken de komende tijd te gaan ontbreken.

Hogedrukgebieden

Boosdoeners zijn de steeds opduikende hogedrukgebieden in Noordelijk Europa, die een doorgaans normale Westelijke stroming al praktisch vanaf eind april volledig blokkeert. Maar de komende week lijkt het hogedrukgebied ook zijn invloed uit te oefenen op de Oostenrijkse Alpen. Storingen met regen- en onweersbuien blijven op enige afstand.

Toch hoeven we ons in Oostenrijk geen zorgen te maken, droogteperiode houden nooit lang stand in de Alpen. Al was het door de bergen zelf, die voor stuwing en stimulatie zorgen van wolkenvorming en de daarbij horende neerslag. Waarschijnlijk zien we eind deze week nog wel een paar forse regen en onweersbuien ontstaan want de stroming draait dan tijdelijk naar het Zuiden met warme vochtige lucht in de aanvoer. Toch worden de buien ook dan geen dagelijkse kost.

Kortom we kunnen even genieten van een periode met veel droogte, maar niet zoals we dat nu in Nederland kennen. De afgelopen tijd is er juist wel veel neerslag in Oostenrijk gevallen, afgelopen vrijdag nog. Het gras gaat in ieder geval niet bruin tot geel worden…

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...