Waar gaat de sneeuw vanavond en morgen vallen ?

Waar gaat de sneeuw vanavond en morgen vallen ?

Vandaag begint de dag in Oostenrijk grotendeels droog met zelfs een paar opklaringen. In de dalen kan wat nevel hangen en op het eerste gezicht is het vrij kalm weer. Maar dit gaat vandaag vrij snel veranderen !

koudaanval

Op dit moment hangt een koufront net ten Noorden van Oostenrijk, boven Zuid-Duitsland. Momenteel is hij betreft neerslag nog niet enorm actief, maar achter de begrenzing hangt wel significant koelere lucht. Hierboven is de temperatuur te zien op 1500 meter hoogte.

neerslag

Zodra vanmiddag het koufront Oostenrijk binnenkomt activeert de neerslag enorm, maar wel te laat voor Voralberg en West-Tirol. Hier valt amper regen of sneeuw van betekenis. Maar ten Oosten van Innsbruck activeert de storing steeds meer door onder andere de stuwende werking van de Alpen. Hier valt er 20mm in Oost-Tirol tot maar liefst 60cm in delen van Karinthië.

In de avond komt ook de koelere lucht binnen en zakt de sneeuwgrens van 2000 meter richting 1500 of 1400 meter. Als het even goed door regent/sneeuwt kan de grens verder zakken richting 1300 meter. Boven de 1800 meter valt er van 10 centimeter in midden Tirol, 15 a 20 cm in het Salzburgerland, tot 20 of 25 cm op deze hoogtes in Karinthië. Helaas blijven Voralberg en West-Tirol buiten schot en verloopt de avond meest droog met opklaringen. Hierdoor kan het vriezen in de dalen.

prec_16102015_16101812

Morgen, donderdag, wordt het langzaam droger vanuit het noordwesten. In Zuid-Oostenrijk blijft het tot in de avond regenen en sneeuwen terwijl het in Voralberg middags nog even goed zonnig kan worden. Het is koel met een vorstgrens die rond de 1600/1700 meter ligt. In de avond volgen aan de Oostenrijk noordkant meer opklaringen waardoor de temperatuur flink onderuit gaat. In de dalen kan het tot minus vijf graden vriezen.

De vrijdag is nog wat onzeker in de prognoses. Mogelijk start de dag in het Noorden zonnig en ontstaan er smiddags buien. Daarbij lijkt de lucht nog iets kouder te zijn geworden en ligt de sneeuwgrens rond de 1200 meter. Maar deze prognose is nog onzeker. Zaterdag breekt in ieder geval de zon weer door en wordt het iets milder.

Bergweer voor de Regio Noordoost Tirol / Westelijk Salzburgerland

bergweer1

Bergweer voor de Regio Midden Karinthië 

bergweer2

We gaan het volgen.

Fijne dag !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht