Het gaat streng vriezen

Saalfelden gistermiddag, wat een winterwonderland!

Het gaat streng vriezen

Vanmorgen trekt een gebied met sneeuwval van zuid naar noord over Oostenrijk. Hierna wordt het tijdelijk droger maar met name in Tirol volgt nieuwe intensievere sneeuwval. Ook in het uiterste oosten nabij de Hongaarse grens gaat het een tijdje flink sneeuwen. Drogere perioden vinden we te midden van deze gebieden. Daarbij is het winters koud met temperaturen tot ongeveer 900 meter onder het vriespunt. Gedurende de dag kan het dus iets boven nul komen in de lagere dalen. Van dooi is absoluut geen sprake. Aan het eind van de middag wordt het overal droger m.u.v. het Salzburgerland.

Het gaat komende nacht streng vriezen

Vanavond en komende nacht zijn er brede opklaringen aan de zuidkant. Hier gaat het streng vriezen! Brrr… we verwachten hier minima van -10 tot -16 graden onder het vriespunt. Iets milder blijft het eerst nog ten noorden van de hoofdkam, maar uiteindelijk klaart het in de nacht ook hier op. Uiteindelijk kan het overal streng vriezen.

Morgenochtend zijn er eerst brede opklaringen en is er genoeg ruimte voor de zon. Tegen het middaguur raakt het in het westen bewolkt en vanuit Zwitserland volgt een nieuwe zone met sneeuwval. Gedurende de middag trekt de zone met sneeuwval tot aan het Salzburgerland. Elders in Oostenrijk blijft het droog. De sneeuwval beperkt zich dus enkel tot de 3 meest noordwestelijke deelstaten. Maar aan de zuidkant is het juist vrij zonnig.

Zaterdag stuwt vochtige lucht tegen de Alpen noordkant. Daarbij zijn sneeuwbuien mogelijk, die vooral in het Salzburgerland voor een nieuw dik pak kunnen zorgen. Elders blijft het bij sneeuwvlokken die slechts voor enkele centimeters zorgen. Opnieuw is het juist zonnig aan de zuidkant, tijdens de nacht kan het hier streng vriezen.

Vanaf zondag verliezen we langzaam het diep winterse weer. Daarbij ligt een overgang naar zachter weer voorhanden. Want een warmtefront trekt (exacte timing nog onzeker) ergens tussen zondag en maandag over. Hiermee stijgt de sneeuwvalgrens van 400 naar 1800 meter. Maar we hopen dat er niet teveel neerslag gaat vallen, afwachten maar.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht