Het leven van Gabi in #augustus

Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer! En laat dit nu net zijn wat er momenteel in Oostenrijk en Süd-Tirol gebeurd. Door het warme weer rijpen de vruchten van peren- en appelbomen extreem snel. Een lekker appeltje voor de dorst is dus geen probleem op de wandeltochten. Toch heeft dit fenomeen ook nadelen. Over dit, mijn transalp touren en onze nieuwe keuken, lees je in deze blog!

Appels met peren vergelijken

Zoals gezegd is de zomer enorm warm geweest, ook in de Alpen. Juli en augustus waren maanden van warmte, zon, weinig regen en temperaturen waar de Nederlandse Antillen jaloers op zijn. Tijdens mijn tochten in Süd-Tirol kom ik veel in de buurt van Vinschgau, het bovenste gedeelte van het Etschtal bij Meran en Bolzano. Dit gebied word ook wel ´fruit valley´ genoemd, vanwege de extreme hoeveelheid peren- en appelbomen die er groeien. Meer dan 7% van de grond staat vol met deze smakelijk boompjes, tegen amper 1% aan akkerland. En door de warme temperaturen, dragen de bomen dit jaar enorm veel vruchten, en rijpen ze ook erg snel.

Helaas is dit niet helemaal een goed iets. Het betekent namelijk dat de bomen zelf in ´stress-modus´ zijn. Een plant of boom geeft alleen zoveel vruchten, en daarmee de kans op nageslacht, als het denkt dat er een moeilijke periode aankomt. Hoewel de oogst voor dit jaar natuurlijk goud waard is, is er een grote kans dat het volgende jaar een stuk minder zal zijn. En ook zijn de gestressde bomen de komende tijd veel meer bevattelijk voor ziektes. Zo zie je maar weer dat ook bij de natuur alles in balans moet zijn. De Süd-Tirolers en Oostenrijkers zijn echter ervaren fruitverbouwers en nemen hun maatregelen om tegenslagen in het volgende fruitseizoen tegen te gaan. Voor nu kunnen we dan ook rustig van de geproduceerde heerlijkheden genieten!

Uitzicht Kemptner hutte

Bergtouren in augustus

Augustus stond voor mij weer in het teken van de E5, oftewel de ´Europese transalp route´ van Oberstdorf in Duitsland, naar Meran in Italië. Deze tour staat bij velen op de verlanglijst om een keer in hun leven te lopen. Het is dan ook een tour van uitersten; heerlijke bergweides en vergezichten, pittige klimmen in rotsige omgeving, tot het begaan van oud gletsjer-terrein in hoog alpine omgeving. Onderweg slapen we op berghutten, vaak midden in ongerepte en moeilijk te bereiken natuur. Een ware ervaring welke je als wandelaar eigenlijk een keer moet hebben meegemaakt! Als je er meer over wilt weten, er bestaat zelfs een waar E-book met informatie over de E5.

Zelf ben ik hem direct 2x achter elkaar gelopen. Dit is efficienter qua aanreistijd voor mij en eigenlijk loop ik hem daarom altijd dubbel. Echter had dit deze keer een vervelend effect. Aan het einde van de eerste week heb ik helaas een griep opgelopen. Een dame had de tour te licht ingeschat en bij een stijle klim-etappe heb ik dan ook haar rugzak overgenomen. Een noodoplossing, wat er helaas in resulteerde dat ik nat van het zweet en mist op 3000m uit kwam. En net niet snel genoeg was met het aantrekken van droge kleding, wat helaas een flinke luchtwegeninfectie tot gevolg had. De week erna ben ik wel gestart, maar ik kan nu echt zeggen dat ook ik mijn grenzen als gids gevonden heb. Een transalp tour met een luchtweginfectie lopen is geen aanrader. Sterker nog, ik raad het iedereen af. Een tour als deze wil je fit lopen zodat je er ook van kan genieten. Dit prent ik dan ook in mijn koppie voor een volgende keer. Nooit te oud om te leren zullen we maar zeggen! ????

Similaun gletsjer

Van 2 naar 4

Uiteindelijk was ik dan ook blij dat de tweede week voorbij was en ik daarna heerlijk naar huis kon. En wat er daar op mij wachte… Na dik 5 jaar in een studiotje te hebben gewoond, met dito mini-kitchenette met een 2-pits kookplaatje, wachtte er nu een volledige, volwassen, nieuwe keuken op mij. Want tijdens mijn afwezigheid is onze nieuwe keuken geleverd, gemonteerd en geïnstalleerd. Ik moet gewoon totaal wennen aan alle ruimte die we ineens hebben. Soms weet ik niet eens wat ik moet doen met de 2 extra kookplaten, al onze maaltijden waren immers op 2-pits koken gepland. Om maar niet te spreken over de grote koelvriescombi die we nu hebben. Eigenlijk weet ik gewoon niet waarmee ik hem vol moet krijgen. Maar dat zal de komende tijd vast wel wennen ????

Bezige bij

De komende anderhalve week gaan we alle reserveringen en aanvragen voor de winter oppakken en verwerken. Zodat al onze bestaande en nieuwe gasten een geweldige winterervaring gaan hebben. Daarnaast hebben we nog een aantal verassingen in petto wat betreft de winterse WIN-actie van Snow Camps Europe die draait, en natuurlijk is mijn wandelseizoen nog niet helemaal voorbij. Er staan nog een transalp tour en een tour in Süd-Tirol op het programma. Hopelijk zonder griep deze keer, zodat ik er ook lekker zelf van kan genieten. En…ik loop alweer te broeden op nieuwe ideeën voor zomer 2019. Het nieuwe Holiday Hikes concept van ´zelf-gegidste´ bergwandeltouren is als een bommetje ingeslagen. En daar gaan we natuurlijk mee verder. Eén van de tevreden bergavonturiers heeft een geweldige drone-video gemaakt tijdens zijn tocht. Kijk hier voor indrukken van een zelf-gegidste bergtour in de Rosengarten. Deze tour blijft natuurlijk in 2019 op het programma, maar hoe meer je zelf onderweg bent, hoe meer inspiratie je ook weer krijgt voor nieuwe ideeën, touren en avonturen. Kortom, dit bezige bijtje zoemt lekker verder de komende weken!

Liebe Gruße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...