Galtür het lawinedrama van 1999

Lawine Galtür 23-02-1999

©WLV via Naturgefahren.

Galtür het lawinedrama van 1999

Galtür 23 februari 1999 de dag die voor altijd in het geheugen gegrift staat als een dramatische lawineramp. Een lawine zorgde voor grote ravage en een hoop leed.

De winter van 1998/1999 zal worden herinnerd als een lawine winter, niet alleen in Oostenrijk maar in het hele Alpen gebied. Er kwamen honderden lawines voor met als dieptepunt 23 februari 1999 in Galtür waarbij 38 mensen de dood vonden. Onder de 38 waren er 6 Nederlanders. Twee vaders en vier kinderen uit Groenlo en Lichtenvoorde kwamen bij deze ramp om het leven.

Toch begon de winter onschuldig december en januari verliepen zacht en er viel veel minder sneeuw dan normaal. Eind januari sloeg het weer om met kou en veel sneeuw, zo viel er van januari tot eind februari meer dan 5 meter sneeuw. De hoeveelheid sneeuw viel in drie perioden namelijk:

  • 27 t/m 31 januari 1999
  • 5 t/m 12 februari 1999
  • 17 t/m 25 februari 1999

In deze drie perioden lag er een gigantische sneeuwdek in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, over de hele maand werd er 375 cm aan verse sneeuw geregistreerd. Dit was 6 keer dan normaal en de grootste hoeveelheid in 100 jaar, gedurende 9 dagen gold er een lawinegevaar 5, het hoogste getal.

Lawine Galtür 23-02-1999

Aanloop naar het lawinedrama

Op 28 januari werd de toegangsweg door het Paznauntal voor het eerst afgesloten, door lawinegevaar waren Ischgl, Kappl en Galtür afgesloten van de buitenwereld. Het hele dal werd vanaf het dorp Pians afgesloten waardoor niemand meer in of uit kon, zelfs niet op wisseldagen. De vier skigebieden waren onbereikbaar, de gestrande reizigers werden ondergebracht in Imst en Landeck.

De situatie werd nijpend omdat de toegangswegen afgesloten bleven, op 9 februari werden helikopters ingezet om levensmiddelen en goederen naar het dal te brengen. Toch ging de toegangsweg even open op 13 februari, een wisseldag. Het wrange is dat onder de nieuwe toeristen ook de slachtoffers zaten. De druk van buitenaf om mensen uit Galtür te evacueren werd groter, dit werd door toerismedirecteur van Galtür, Gerhard Walter weggewuifd. Volgens Gerhard Walter kwamen alle lawines de afgelopen 500 jaar van een berg die inmiddels beveiligd was tegen dit natuurgeweld.

Niemand kon vermoeden dat een andere berg verantwoordelijk zou zijn voor de fatale lawines.

Lawinezones

Alle regio’s zijn ingedeeld in risicogebieden dit wordt aangegeven in rode, gele en groene gebieden. De gebieden geven aan wat wel en niet mag in de betreffende zone, de zones zijn als volgt:

  • Rode zones worden als zeer kwetsbaar voor lawines beschouwd; in deze gebieden is geen bebouwing toegestaan.
  • Gele zones vormen een matig risico voor lawines; ontwikkeling is toegestaan, maar structuren moeten worden versterkt om lawines te weerstaan.
  • Groene zones worden als lawine veilig beschouwd; ontwikkeling is toegestaan ​​zonder dat wapening vereist is.

Tragisch genoeg viel Galtür in de groene zone en was daardoor ook niet goed voorbereid op een lawine.

Het drama

De pistes waren natuurlijk gesloten en men verveelde zich in het dorp, de saamhorigheid was groot en er werden ludiek evenementen in het dorp gehouden. Doordat de verveling en onvrede groeide doordat men al dagen vastzat werd er een glijwedstrijd georganiseerd door de burgemeester. Dit trok aardig wat publiek en na afloop om 16:09 uur voltrok zich het drama.

Ter hoogte van de Grießkogel op ruim 2700 meter liet een gigantisch pak sneeuw los, door de sneeuwval en wind hing dit over de rand en kon het  gewicht van de laatste sneeuwval niet meer dragen. Een immense sneeuwmassa stortte zich richting het dal met een snelheid van 290 km/uur. De 400 meter brede stuifsneeuwlawine bereikte het dorp en verwoestte in zijn pad 13 woonhuizen en raakten er nog eens 42 beschadigd. Ondanks de materiële schade vonden er ook 31 mensen de dood, 25 vakantiegangers en 6 inwoners van Galtür, waarbij het laatste slachtoffer pas 5 dagen na dit drama werd gevonden.

Omdat het nog steeds sneeuwde konden reddingshelikopters het dorp niet bereiken, pas de dag erna was het dermate opgeklaard dat de eerste hulpdiensten en materialen ingevlogen werden. Ook konden de gewonden naar het ziekenhuis gebracht worden. Lang duurde dit niet, in de middag begon het opnieuw te sneeuwen. Pas een dag later kwam de reddingsactie echt op gang, helikopters van de NAVO en zelfs van de VS konden uiteindelijk de 12.000 mensen die vastzaten evacueren.

Alpinarium Galtür

Na de verwoestende lawine is in Galtür een 345 meter lange en 19 meter brede beschermmuur gebouwd, dit bouwwerk is naast een beschermmuur ook een museum met oa. een gedenkteken voor de slachtoffers. Meer informatie: Alpinarium.at

Bron: orf.at, Wikipedia, WDR, Wetteronline.de, Nieuwsuitzending, visittirol.nl, Naturgefahren.

Lees ook Extreme sneeuwval, krijgen we een 2e Galtür?

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht