Geen Europees verbod wintersport

Saalbach 22-11-2020

Saalbach © Marlieke

Geen Europees verbod wintersport. Italië, Frankrijk en ook Beieren pleitte voor een Europees verbod om tijdens de kerst de gebieden te open. Dat gaat dus niet door!

De afgelopen dagen kwamen er diverse berichten naar buiten waar skigebieden in diverse landen te horen kregen dat zij niet open zullen gaan tijdens de kerst. De angst om een eventuele derde golf in januari is erg groot, daarom is het openen van de skigebieden geen optie zo betogen de landen die een verbod willen op de kerstvakantie.

Naast Italië en Frankrijk mengde de Beierse minister president Markus Söder (CSU) afgelopen dinsdag zich ook in deze discussie. Ook de Belgische premier Alexander De Croo heeft zijn landgenoten geadviseerd om tijdens de komende kerstvakantie niet op skivakantie te gaan. Een zelfde advies is in Nederland ook gedaan door het OMT.

Geen beslissing EU

Vandaag kwam het antwoord, de Europese Commissie heeft aangegeven dat zij zich niet gaat bemoeien met een algehele sluiting van skigebieden in Europa vanwege de coronacrisis. Het sluiten van gebieden is volgens de EU een beslissing die een land zelf moet nemen. Deze landen zijn zelf verantwoordelijk voor het beleid omtrent de corona epidemie.

“Of het nu gaat om het sluiten van restaurants of scholen, het beperken van sport of toerisme, volgens de EU-wetgeving is het de verantwoordelijkheid van de nationale regeringen en parlementen om daarover te beslissen. En natuurlijk heeft de Europese Unie geen ‘Skifahr-Kompetenz’ en kan en wil zij hier niets verbieden”, aldus een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

Sölden 8 nov 2018

Wintersport met kerst

Op wintersport in Frankrijk en Italië is dit jaar rond de kerst niet mogelijk, hopende dat dit weer in januari opgestart kan worden. Dit is anders in Oostenrijk en Zwitserland waar men de wintersporters rond de kerst graag wil verwelkomen.

Sowieso is Zwitserland een vreemde eend in de bijt. Zwitserland heeft geen enkel plan om de pistes te sluiten, sterker nog een aantal gebieden is al open en dit blijft voorlopig ook zo. Wel zijn er strenge regels om de veiligheid te garanderen en verspreiding zo klein mogelijk te houden. Zodra Zwitserland op geel komt zal men de wintersporters met open armen verwelkomen.

Dat men in Zwitserland al kan skiën zijn is de gouverneurs aan de Italiaans-Zwitserse grens niet blij mee. De vergeefse roep om een Europese aanpak werd daar alleen maar groter.

Oostenrijk zal ook blij zijn met het nieuws vanuit Brussel, zij zitten tot 6 december 2020 nog in een lockdown. De intentie is om de gebieden zo snel mogelijk te openen, dit met de nodige maatregelen. Of dit zal gaan lukken is nog onzeker maar dat zal niet aan de Oostenrijkers liggen. Momenteel is men druk bezig om de gebieden klaar te maken. Met de intentie om rond de kerst open te gaan daar is de Beierse premier Söder weer niet blij mee. Hij heeft aangekondigd dat Duitsers die in de decembermaand in Oostenrijk gaan skiën bij terugkomst 10 dagen in quarantaine moeten.

Pitztal Rifflsee

Toch skiën in Duitsland

Als het aan de Beierse minister president Markus Söder (CSU) ligt gaan alle skigebieden in Duitsland sluiten, afgelopen dinsdag bepleitte hij al dat de Beierse gebieden in de kerstvakantie op slot blijven. Maar deze beslissing kon wel eens door de Duitse staatssecretaris en parlementariër Thomas Bareiß overruled gaan worden.

Hij vind namelijk dat het skiën deze winter in Duitsland mogelijk moet blijven, dit zou moeten kunnen met duidelijke voorwaarden. Ook zei hij afgelopen woensdag dat een algemeen skiverbod niet noodzakelijk is en zelfs verkeerd vindt. Er kunnen maatregelen getroffen worden zoals een maximum op de pistes door het aantal skipassen te beperken.

De toerisme en evenementen sector loopt op haar laatste benen en heeft volgens Bareiß een limiet bereikt, ook willen mensen na lockdowns erop uit trekken. Toch gaat de regering praten met de deelstaten om de huidige lockdowns te verlengen tot vlak voor de kerstdagen.

Hoe het de komende tijd gaat verlopen wordt interessant. We blijven het in de gaten houden.

Lees ook onze liveblog.

Bron: Telegraaf, Salzburger Nachrichten, Süddeutsche Zeitung, Stol.it, Wiener Zeitung.

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...