Geen sneeuw meer door opwarming?

Geen sneeuw meer door opwarming?

Onheilspellende berichtgeving na een nieuwe studie. De opwarming zal een grotere impact hebben op de skitoerisme. Aan het einde van dit bericht geven we ook even onze eigen mening!

In een nieuwe studie uitgevoerd door het Centre National de Recherches Meteorologiques in Grenoble onder leiding van Samuel Morin staat te lezen dat de opwarming een grote impact heeft. Het skitoerisme zou bij een opwarming van 2 graden en zonder kunstsneeuw problemen krijgen. Ongeveer de helft van de skigebieden is er een “zeer hoog risico op sneeuwtekort”. Bij een opwarming met 4 graden hebben alle gebieden er last van.

Kunstsneeuw

Het skitoerisme in Oostenrijk zal waarschijnlijk langer mogelijk zijn dan in andere landen dankzij besneeuwingsapparatuur. Maar ecologisch gezien is dit zeer controversieel. Het is daarom noodzakelijk om te heroverwegen of het echt zinvol is om de grote afhankelijkheid van wintertoerisme in bepaalde regio’s in stand te houden.

Kunstmatige besneeuwing verhoogt namelijk de vraag naar water en energie. Bovendien kan het alleen worden uitgevoerd bij voldoende lage temperaturen, schrijft een team onder leiding van Samuel Morin van het Centre National de Recherches. Tot het onderzoeksteam behoren ook David Neil Bird, Judith Köberl en Franz Prettenthaler van het Joanneum Research Institute for Climate, Energy Systems and Society (LIFE) in Graz.

Belangrijke locatie

Europa is een belangrijke locatie om te skiën waar ongeveer 50% van alle gebieden wereldwijd te vinden is. Ruim 80% van de skigebieden met meer dan 1 miljoen gebruikers per jaar liggen ook hier. In de studie werd gekeken naar de situatie van meer dan 2.200 gebieden in Europa en wat er kan gebeuren bij een opwarming van 4 graden tegen het einde van deze eeuw. Volgens de modellen zullen vrijwel alle gebieden een zeer groot risico lopen op onvoldoende sneeuw, maar er zijn grote regionale verschillen.

Bij een mogelijke opwarming van 4 graden is in een paar gebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Scandinavische landen het skiën nog mogelijk. Maar voor de rest van de gebieden in b.v. Italië, in Iberische bergen maar ook in Groot-Brittannië “ziet het er al veel eerder slecht uit”, aldus medeauteur Prettenthaler van de studie uit.

Kunstsneeuw vermindert het risico

In het onderzoek werd naast natuursneeuw ook de factor van kunstsneeuw berekend. Hieruit kwam dat als de helft van het oppervlak van skigebieden met sneeuw bedekt kan worden, het risicopercentage afneemt. Maar dan nog steeds zal 27% van de Europese gebieden te maken krijgen met sneeuwtekorten bij een verhoging van 2ºC en zelfs 71% bij een opwarming van 4ºC.

Ook zal volgens de onderzoekers de productie van sneeuw extra CO2-uitstoot met zich mee brengen die de opwarming van de aarde verder aanjaagt. Bovendien is een sneeuwproductiesysteem geen garantie dat het kan worden gebruikt wanneer het nodig is, bijvoorbeeld wanneer de temperaturen te hoog zijn.

Al met al blijft de bijdrage aan de CO2-uitstoot van sneeuwkanonnen relatief klein in het totale wintertoerisme, aldus Prettenthaler. Accommodatie en reizen stoten veel meer uit: “Sneeuw maken wordt meestal overschat, maar zonder sneeuw zou wintertoerisme op veel plaatsen waarschijnlijk helemaal niet mogelijk zijn.

Hoe het er allemaal in de toekomst er uit zal gaan zien weet niemand. Het onderzoek van het Centre National de Recherches is slechts een grove inschatting omdat gedetailleerde data per gebied ontbreekt/niet is onderzocht.

Aan de andere kant kan volgens een andere studie smeltwater leiden tot ijskoude winters.

Bron: ORF

Toegift op eigen titel

Nog een toegift van onze kant waarmee we meteen meedelen dat we de opwarming zeker niet gaan betwisten maar er kan wel wat genuanceerd naar gekeken worden. We hebben eens in ons eigen gebied er naar gevraagd hoe men daar over opwarming denkt. We kregen hetzelfde verhaal te horen maar zeker niet een dramatisch verhaal.

Als in onze omgeving de temperatuur zou stijgen met gemiddeld 2 graden dan zou dit voor de economie een plus zijn. Er zou zelfs wijn kunnen worden verbouwd vanwege de opwarming. Als we zouden kijken naar welke omgeving het klimaat te vergelijken zou zijn dan kom je uit bij dorpen die aan de zuidkant van de alpen liggen. Veel al dan wel de Italiaanse dorpen waar geskied wordt.

Ook weten we dat de Italianen wereldkampioen sneeuwmakers zijn. Mochten we naar deze temperatuur afwijking gaan dan is skiën gewoon nog mogelijk maar zullen we wel afhankelijk zijn van de sneeuwkanonnen. Zover is het nog lang niet maar kan wel gebeuren.

We moeten als mens ook eens realiseren dat de aarde altijd in beweging is. Kijk naar ijstijden die komen en gaan al zit daar wel heel veel jaren tussen. Kijk ook eens naar de aardkorst. Er was een tijd dat Afrika en Zuid Amerika aan elkaar zat toch en daar zijn nog meer voorbeelden van te noemen….. We kunnen ook nog wel voorbeelden geven naar de toekomst… Denk je dat de Alpen blijven bestaan? Antwoord is Nee. Gaat wel zo’n 50 miljoen jaar overheen maar dan is het een hoogvlakte geworden…en denk je aan een zelfde termijn en je zou de vraag stellen of de Middellandse Zee nog zou bestaan. Als we niets doen gaat de straat van Gibraltar gewoon dicht (doordat de aardkorst naar elkaar beweegt) Dan wordt het een meer. Als je dan bedenkt dat er minder regen valt dan er verdampt dan komt er een tijd dat het meer dan leeg is…. maar niet te praten over wat er met ons zonnestelsel gebeurd na 4 of 5 miljard jaar. Verdiep je daar maar eens in. Geen subsidiepot gaat dat oplossen. Maar….

Het neemt niet weg dat de temperatuur sneller oploopt dan voorzien in deze tijden waar dat aan ligt? Dat laten we in het midden liggen… maar we dachten we zullen ook deze info jullie eens niet onthouden.

Als je kijkt hoe er geschreven wordt de afgelopen tijd in de media dan zou je bijna geloven dat we de laatste jaren helemaal niet hebben kunnen skiën en dat betwisten we zeker want dat is gewoonweg niet waar.

Op een hele mooie winter en…. jullie kunnen daar dagelijks van meegenieten komend seizoen aangezien wij voor het eerst bijna de gehele winter in Oostenrijk zullen zijn.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...