Nog steeds geen zicht op winterweer

We kijken momenteel met een beetje gemengde gevoelens naar de Oostenrijkse Alpen. Van echt winterweer is geen sprake. Toch is het bijna elke dag prachtig weer met veel zon. Dat is natuurlijk geweldig, vooral voor de hogere skigebieden. Maar voor de lagere skigebieden zijn het toch wel spannende momenten. Houden de piste’s het wel? Gebieden boven de 1000 meter hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Maar aan de zonkant, of onder de 1000 meter, mag toch echt wel wat sneeuw bijvallen. Maar ook de komende tijd is van echt winterweer geen sprake.


Op de luchtdrukkaart van vandaag zien we dat Oostenrijk precies onder een rug van hogedruk ligt. Vrijwel de hele week blijven we onder invloed van dit hoog. Later zal dit hoog zich meer en meer verplaatsen richting Oost-Europa.


Tja… we kunnen het niet uitgebreider dan dit maken. De hele week schijnt de zon ongestoord. Pas aan het einde van de week zien we meer wolkenvelden. Daarbij ligt de temperatuur rond of iets boven nul op 2000 meter. In de dalen vriest het elke nacht enkele graden. Vooral begin deze week zijn de nachten onder een sterke inversie koud. Mist of nevel die tijdens de ochtend kan hangen lost dagelijks op. Overdag komt het kwik juist in de dalen weer iets boven nul.


Ook de sneeuwverwachtingskaartjes voor de komende 5 dagen zijn als meteoroloog erg saai. Neerslag wordt in heel Oostenrijk niet verwacht.

Pas vanaf het weekend zou het weer wat kunnen veranderen als een lagedrukgebied afzakt naar de middellandse zeegebied. Maar voor de eerste sneeuwkansen moeten we zelfs 1,5 week vooruit.


Zo kwam het Amerikaans model met deze prachtige oplossing voor 22 januari (10 dagen voorruit). Maar als we kijken naar de pluim….


Dan zien we dat de hoofdrun een uitbijtertje was. Helaas. In de pluim zien we dat rond die tijd er wel kansen op sneeuwval zijn maar veel ondersteuning is er niet. Het oogt niet overtuigend. Overigens kwam de hoofdrun van 6 uur later al met mindere kansen.

Kortom van echt winterweer is deze maand en de komende tijd geen sprake. We zullen nog even geduld moeten hebben. Gelukkig biedt de zon een mooie troost. In de hogere gebieden ligt gelukkig voldoende sneeuw.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...