Mediterraans geheim in Oostenrijk: de Wörthersee

Mediterraans geheim in Oostenrijk: de Wörthersee

Overdag genieten van veel zon en hoge temperaturen, terwijl je aan een strand ligt. Het water is diep blauw, warm met 27 graden en om je heen zie je ook nog eens palmbomen. In de avond loop je nog met je teenslippers aan over een boulevard met marktjes en kraampjes. Niet heel Oostenrijks hé? Je zult eerder aan een zomervakantie in Zuid-Frankrijk, Griekenland of Italië denken. Maar dit gevoel zomergevoel vind je toch ook echt in Oostenrijk. Aan een meer dat voor vele Nederlanders nog relatief onbekend is, de Wörthersee. Een vreemde eend in de bijt voor Oostenrijk, want het doet hier in de zomer mediterraans aan.

Het meer is bij de meeste Nederlanders niet heel bekend, maar het bezoeken van dit meer is meer dan de moeite waard. Het meer ligt tussen Villach en Klagenfurt en is ongeveer 16 km lang en 2 km breed en telt langs de oevers gezellige dropjes. Door de gunstige ligging (geomorfologie) van het meer, profiteert het meer van het Mediterraanse klimaat dat in Italië en Slovenië heerst. En doordat de Alpen net ten Noorden van het meer eventuele koudere oceaan-winden blokkeert, stijgt het kwik hier in de zomer snel naar 30 tot 35 graden. In de maanden juli en augustus is het meer opgewarmd naar 27 graden.

Een echte aanrader is het dorp Pörtschach am Wörthersee, goed bereikbaar met een treinstation (halte met de snelle treinverbinding Railjet) en direct aan de Autobahn A2. Het dorp ligt halverwege de Wörthersee en heeft een aantal mooie strandjes. Één strand waar men wel toegang moet betalen is zelfs een waterglijbaan midden in het meer. Verder zijn er sfeervolle terrassen op en aan het meer gebouwd waar het heerlijk vertoeven is. In de avond loop je hier gezellig over de boulevard waar vele marktkraampjes zijn. Als je hier een hotel boekt is het wel aan te raden om een kamer met airco te boeken, want zelden komt het in de nacht onder de 20 graden.

En zo zijn er nog een tal val leuke gezellige dorpjes rondom de Worthersee. Naast het prettige klimaat en de schoonheid van het meer liggen er ook nog 2 grote plaatsen in de buurt. Ten Westen van het meer ligt Villach en ten Oosten Klagenfurt. Beide leuk om een dagje te gaan bezoeken, vooral Villach heeft een mooi historisch centrum.

Kortom wil je eens een ander soort vakantie in Oostenrijk beleven, of ben je de Côte d’Azur helemaal zat. Probeer eens deze zomer een paar dagen naar de Wörthersee te gaan. Het beste van centraal en Zuid Europa bij elkaar gebracht. En ben je nog niet overtuigd? Kijk deze korte documentaire hieronder eens. De Wörthersee is al decennia lang een populaire vakantiebestemming onder de Oostenrijkers zelf. Maar nog altijd Oostenrijks grootste geheime bestemming bij Nederlanders.

Wörthersee vroeger en nu

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×