Geleidelijk koeler weer aanzet


Geleidelijk koeler weer aanzet

Na een tropisch en zonnig weekend draait de wind tijdens de nieuwe week steeds vaker naar het noorden. Dit komt omdat er een groot hogedrukgebied zich opbouwt ten westen van Oostenrijk. Hiermee stroomt ook geleidelijk steeds koelere lucht het Alpenland binnen. Voorzichtig aan wisselen we het warme zomerweer daardoor in voor een veel koeler en wisselvalliger weertype.


Vanmorgen ligt een koufront al deels over Oostenrijk. Hierdoor hebben we een tweedeling in het weerbeeld. Vooral in het westen en noorden overheerst de bewolking en vallen er regenbuien. Soms gaan de buien gepaard met wat onweer of hagel. Tegelijkertijd schijnt vanmorgen de zon flink in het zuiden en oosten van het land. Door dit verschil loopt de temperatuur in Vorarlberg en Tirol op naar hooguit 23 of 24 graden terwijl het nog in Karinthië 33 of 34 graden kan worden. Vanmiddag trekken de regenbuien ook naar de overige deelstaten, waar ze in de nog reeds aanwezige warme lucht activeren. Hierdoor krijgen we op meer plaatsen te maken met enkele pittige regen- en onweersbuien. Tegen de avond is het overal koeler geworden en trekken de buien door naar de oostelijke buurlanden.

Maar droog wordt het allerminst vanavond. Het koufront blijft slepen over Oostenrijk. Hierdoor blijven de avond en ook nacht voor de noordelijke deelstaten nat.

Morgen is het overal een stuk koeler, de temperatuur komt maximaal uit op 19 tot 25 graden. Tegelijkertijd vallen er verspreid over het land enkele stevige regenbuien. Vanaf de tweede middaghelft wordt het droger en schijnt steeds vaker de zon. Kortom een vrij koele en wisselvallige dag voor juli.


Woensdag volgt een prima dag waarbij de wind wel noordelijk blijft. Het blijft vrijwel de gehele dag droog en vooral tijdens de ochtend is er veel ruimte voor de zon. Tijdens de middag ontstaan vriendelijke stapelwolken, die tegen een inversie kunnen uitsmeren zoals op de afbeelding hierboven. De temperatuur loopt door de instraling van de zon op naar prima zomerse waarden, veelal 22 tot 27 graden.


Vanaf donderdag is het eventjes gedaan met de zomer in Oostenrijk. Vanuit het noorden wordt het enkel koeler en koeler, daarbij vallen ook nog enkele stevige buien. Op de animatie hierboven (erop klikken voor de verloop) is goed te zien hoe het te koud voor de tijd van het jaar gaat worden. Hierdoor zakt zelfs de sneeuwgrens af en toe tot onder de 2500 meter, wat voor juli zeer laag is. Ook zullen we moeilijker de 20 graden grens in de dalen bereiken.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...