Eerst nog gematigd maar nieuwe hittegolf onderweg

Gematigd weer dit weekend met bewolking en regenbuien

Eerst nog gematigd maar nieuwe hittegolf onderweg

Restanten van een koufront liggen momenteel over Oostenrijk. Hierdoor verliep de zaterdag al op veel plaatsen bewolkt met soms buien of wat regen. In het oosten kwam het zelfs nog tot onweersbuien. Maar ook vandaag en morgen zorgen de restanten van dit koufront voor een gematigd weerbeeld. Maar er is goed nieuws voor de zonaanbidders, vanaf dinsdag keert de hittegolf weer terug.

Vanmorgen beginnen we met veel bewolking en regionaal wat lichte regen. Met maar weinig wind kunnen er ook lage hochnebel achtige wolken in de dalen hangen. Daarbij schijnt de zon maar zelden en stijgt de temperatuur ook maar langzaam. Uiteindelijk lukt het de zon om vanmiddag af en toe door te breken. Maar hierdoor ontstaan ook weer nieuwe stapelwolken die weer kunnen uitgroeien tot enkele buien. Met name in de zuidhelft kunnen de buien dan pittig uitpakken met wat hagel of onweer. De temperatuur weet met wat ruimte voor de zon nog te stijgen naar 25 tot 28 graden. Mocht de zon niet doorbreken blijft het kwik op 21 of 22 graden steken.

Ook morgen is het weerbeeld nog gematigd met veel bewolking en soms een bui. Het verloop van de dag heeft veel weg van vandaag. Toch weet morgen de zon in de westhelft vaker door te breken en zullen de buien in het zuiden iets minder pittig uitpakken. Opnieuw wordt het ongeveer 25 tot 28 graden. Maar in gebieden met buien, vooral in het zuiden, blijft het een fractie koeler.

Vanaf dinsdag wordt het geleidelijk minder gematigd als een hogedrukgebied ten noorden van Oostenrijk het overneemt. Vooral in de westelijke en noordelijke deelstaten schijnt dinsdag de zon weer uitbundig. Meer bewolking vinden we in Karinthië en Steiermarken. Maar het blijft wel overal droog. De temperatuur stijgt naar 29 graden in Vorarlberg tot 24 in Steiermarken.

Woensdag knapt het weerbeeld ook in de zuidelijke deelstaten op en schijnt overal de zon. Ook komt de 30 graden weer in zicht. Hiermee staan we aan de vooravond van alweer een lange droge en zonnige hittegolf deze zomer. Hiermee kenmerkt de Oostenrijkse zomer van 2022 zich door lange stabiele en zonnige hittegolfperioden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...